Gündem

AYM’den “Taksim” kararı: 1 Mayıs için çıkmak isteyenlere müdahale hak ihlali

Mahkeme, başvuruculara 5'er bin lira tazminat ödenmesine de karar verdi

12 Eylül 2019 15:45

Anayasa Mahkemesi, 1 Mayıs’ta Taksim’deki anmaya katılmak isteyen ancak güvenlik güçlerinin müdahalesiyle engellenen Türk Tabipleri Birliği üyelerinin açtığı davayı haklı buldu. Güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında yaralanan Ali Çerkezoğlu’na karşı kötü muamele yasağına aykırı hareket edildiğine hükmeden mahkemede, diğer başvurucuların da toplanma hakkına müdahale edildiği sonucuna vardı. Buna göre başvuruculara 5’er bin lira tazminat ödenecek.

2015 yılında 1 Mayıs’taki Taksim anmasına katılmak isteyen ancak polisin sert müdahalesiyle engellenen Türk Tabipleri Birliği üyeleri, savcılık soruşturması takipsizlikle kapatılınca Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

AYM, başvurucuların içinde bulunduğu grubun Taksim'e ilerleyişi sırasında önlerinin birden fazla olmak üzere kolluk kuvvetlerince kesildiği, Taksim'e ulaşmalarının geciktiği, güvenliğin sağlanamayacağı gerekçesiyle grubun Taksim'e geçişine izin verilmediği tespitini yaptı. Başvurucuların ödev ve sorumluluklarına aykırı davrandıkları, kendilerinin bizzat şiddete başvurdukları ya da bu haklarını barışçıl kullanmadıkları yönünde dosyada bir tespit bulunmadığına dikkati çeken AYM, başvurucuların toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Başvuruculardan Ali Çerkezoğlu’nun gaz ve suyla yapılan müdahalede yaralandığının saptandığını kaydeden AYM, diğer başvurucuların ise bu konuda doktor raporu bulunmadığını belirtti. Kararda, bu nedenle sadece Çerkezoğlu yönünden kötü muamele yasağının ihlal edildiğinin belirlenebildiği anlatıldı.

AYM, Çerkezoğlu yönünden kamu görevlilerinin yeniden soruşturulması için dosyanın İstanbul Başsavcılığı’na gönderilmesine, toplantı ve gösteri hakkı ihlal edilen diğer altı başvurucuya ise ayrı ayrı 5’er bin lira ödenmesine hükmetti.