Gündem

AYM'den gaz fişeği yaralanması kararı: Savcı polisleri soruşturmadı

"Kötü muamele yasağının ihlal edildi"

25 Aralık 2019 21:05

Anayasa Mahkemesi (AYM), hem gaz fişeğiyle başından yaralanıp hem de polislerce darp edilen Diyarbakırlı Serhat Ölğen’in başvurusunda gerekçeli kararını açıkladı.

bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre AYM, Anayasa'nın 17/3. Maddesinde güvence altına alınan kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere kararın Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine hükmetti.

Serhat Ölğen, bir eylem sırasında evinin önünde gaz fişeğiyle yaralanmış, ardından da polislerce darp edilip gözaltına alınmasına rağmen polisler hakkındaki şikayetinin takipsizlikle sonuçlanması üzerine AYM’ye başvurmuştu.

AYM: Savcılık delil toplamadı, işlem yapmadı

AYM’nin gerekçeli kararında, savcılığın kötü muamele iddialarını soruşturmadığı, delilleri toplamadığı ifade edildi:

“Ölğen’in yaralanmasına neden olan gaz fişeğini atan kolluk görevlisinin tespit edilmesi, atışın hangi mesafeden hangi açıyla yapıldığının, başvurucunun özellikle hedef alınıp alınmadığının ve atış saikinin belirlenmesi gerekir.

“Başvurucuyu yaralı halde yakalayıp zırhlı araca götüren kolluk görevlilerinin şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınması, ayrıca olay yerindeki işyerlerinin güvenlik kamerası görüntülerinin ve MOBESE kayıtlarının tespiti, keşif yapılması, olay yerinde bulunan kişilerin tanık olarak dinlenmesi olayın delillendirmesinde önem arz eder.

“Savcılık tarafından yapılan soruşturmada, belirtilenler doğrultusunda herhangi bir işlem yapılmadığı görülmektedir. Soruşturma makamlarının kötü muamele iddiasını aydınlatabilecek ve sorumluların belirlenmesini sağlayabilecek delilleri tespit etmeleri gerekliliği sağlanmamıştır.

“Savcılık; fail veya faillerin tespitine ilişkin herhangi bir çalışma yürütmeden, olayın hangi şartlar altında ne şekilde gerçekleştiğini titizlikle araştırmadan, dosya üzerinden orantılılık incelemesi yaparak kovuşturmaya yer olmadığı kararı vermiştir.”

Kararda ayrıca, başından yaralanan Ölğen’in, başındaki yarası kanar şekilde karakolda bekletilerek zamanında hastaneye götürülmediğine dair iddiasının da soruşturulması gerektiği ancak savcılığın bu iddiayı da soruşturmadığı belirtildi.

Karşıoy: Polis müdahalesi orantılı değildi

Anayasa Mahkemesi’nin kararında, savcılığın, müdahalenin orantılı olduğuna dair görüşüne yer verildi ve bu görüşün somut şekilde değerlendirilmesi için yeterli veri olmadığını savunuldu, “Savcılık tarafından orantılılık değerlendirmesinin hangi ölçütlere göre yapıldığı anlaşılamamaktadır” dendi.

AYM üyesi Engin Yıldırım ise karşıoyunda, polis müdahalesinin orantılı olmadığı düşüncesiyle kötü muamele yasağının maddi boyutu yönünden de ihlal edildiğini ifade etti.