Çevre

Aydos Ormanı'nda bir araya geldi vatandaşlar: Millet bahçesi değil muhafaza ormanı istiyoruz

18 Haziran 2022 18:39

Aydos Ormanı’nda yapımı süren ‘millet bahçesi’ projesi adı altındaki doğa katliamına karşı yaşam savunucuları bir araya geldi. Aydos Ormanı'nda yapılan açıklamada, "İklim krizi, selller, orman yangınları kapıdayken daha fazla orman kaybetmeye tahammülümüz yok! Millet bahçesi değil muhafaza ormanı istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Aydos Ormanı’nda yapımı süren ‘millet bahçesi’ projesi adı altındaki doğa katliamına karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Yaşam savunucuları, Aydos Ormanı'nda bir araya gelerek doğa katliamına tepki gösterdi. Aydos Ormanı Savunması Sözcüsü Gönül Gümüşoğlu Özer, burada basın açıklamasını okudu.

"Her şeyden önce orman bir doğal yaşam alanıdır" diyen Özer, "Bu doğal döngüye aykırı her faaliyet, içinde yaşayan canlılara zarar verir. Gürültü, aydınlatma, yerini değiştirme, kesme, ağaçların dibini kazma, cendereye alma geri dönüşsüz tahribat nedenidir flora ve fauna için" ifadelerini kullandı.

"Dere yatağını doldurdular"

Birgün'de yer alan habere göre Özer, şöyle devam etti: "Oysa bu orman günlerdir hallaç pamuğu gibi altüst ediliyor. İş makinelerinin gürültüsünden geçilmiyor. Dere yatağını doldurdular. Temizlik adı altında ağaçların arasındaki bodur bitkileri katlediyorlar. Çamlar macera parkı diyerek işkence ile sıkıştırılıyor. Bu ağaçlar enine büyüdüğü zaman, kabuğunu kesip içine işleyecek taktıkları aparatlar. Gövdelerinde açılan yaralar enfeksiyon etkenleri için giriş kapısı olacak. Hepsi kurumaya başlayacaklar."

"Hayvanlar can havliyle ormandan dışarı attılar kendilerini" diyerek devam eden Özer, "Bahçelerimizde yılanlar, daha önce görmediğimiz büyüklükte kelebekler görmeye başladık. İkinci olarak, etrafta yaşayan insanların arzusu hilafına tamamen hukuksuz bir süreç yürütülmektedir" ifadelerini kullandı.

"Herkesi hukuksuz sürece dur demeye çağırıyoruz"

Aydos Ormanı'nın 1. derece sit alanı olduğunu vurgulayan Özer, "Tek bir çivi çakılamayacağına dair bilirkişi raporu mevcut olup buna istinaden hem idare mahkemesinde hem Danıştay'da kazanılmış davalar mevcuttur" dedi.

Özer, açıklamasında şunları kaydetti:

"Bu davalarla Millet Bahçesinin hiç ilgisi yokmuş gibi büyük bir pişkinlikle ve el çabukluğu ile OGM tarafından mesire alanı olarak Sancaktepe Belediyesine kiralanmış alana Millet Bahçesi kondurulmaya çalışılmaktadır. Hepinizi bu haksız ve hukuksuz sürece dur demeye, bu katakullinin parçası olmamaya çağırıyoruz. İklim krizi, selller, orman yangınları kapıdayken daha fazla orman kaybetmeye tahammülümüz yok! Millet Bahçesi değil Muhafaza Ormanı istiyoruz!"