Gündem

Aydınlar, yazarlar, akademisyenler dayanışma için HDP grup toplantısına katıldı

12 Kasım 2019 17:03

Toplumun farklı kesimlerinden çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, akademisyenler, aydınlar ve yazarlar; kayyımlara, tutuklamalara ve gözaltılar karşı dayanışma göstermek için HDP'nin bu haftaki grup toplantısına katıldı. Grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Bu sistemde hukuk yok, özgürlük yok, denge denetleme ağı yok, ekonomik zenginlik yok. Ne var; tek adam var, oyları düşmesin diye savaş çıkaranlar var. Çözüm demokratik cumhuriyet mücadelesidir" ifadelerini kullandı.

"İç Savaş Bakanı gibi çalışan bakan ise çıkıyor sabah akşam HDP’ye saldırarak, toplumu ayrıştırarak bu tabloyu meşrulaştırmaya çalışıyor" diyen Temelli'nin konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Bir kez daha Washington’a gidiyor. Dinledim acaba mektubu yanına alacak mı almayacak mı. Almadı alamaz, buna cesaret edemez. Ama burada Cumhurbaşkanı'nı her eleştirene bir tazminat davası açıyor. Bu mektuptaki hakarete ses etmeyenin tazminat davası açmaya hakkı yoktur.

Son 5 yılda geçim sıkıntısına bağlı olarak intihar vakaları yüzde 300 artmış durumda. Eğer bir savaş arıyorsanız bakın işte savaş burada, her yerde. Savaş her yerde herkesin kapısını çalıyor, herkese eşit ölüm getiriyor. O yüzden savaşa karşı çıkmalıyız.

Bakın güvenlik ve savaş harcamaları... İşte bu harcamalar yoksulluğun nedenidir. İç Savaş Bakanı gibi çalışan bakan ise çıkıyor sabah akşam HDP’ye saldırarak, toplumu ayrıştırarak bu tabloyu meşrulaştırmaya çalışıyor.

Giderek terörist sayısı artıyor. Bir ara patates soğandı, şimdi buna ıspanak da eklendi. Tarım Bakanı bu konuyla ilgilenmiyor. Onun için gıda güvenliği diye bir kavram yok. O dondurulmuş gıda ile ilgileniyor, biliyorsunuz patates firması temsilcisi.

Bütçe açığı büyüyor. 2020 yılı bütçesinde patronlara 44.4 milyar liralık doğrudan teşvik veriliyor. Bu dönemde yapılması gereken işsizliğe çare bulmaktır. Ama bu iktidar halkın iktidarı değildir. Bu iktidar müteahhitlerin iktidarıdır.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bir iflas sistemidir. Bu sistemde hukuk yok, özgürlük yok, denge denetleme ağı yok, ekonomik zenginlik yok. Ne var; tek adam var, oyları düşmesin diye savaş çıkaranlar var. Çözüm demokratik cumhuriyet mücadelesidir."

HDP grup toplantısından önce Eş Başkan Sezai Temelli ile bir araya gelerek gündemdeki gelişmeler değerlendiren isimler şu şekilde:

Demokrasi İçin Birlik (DİB) Koordinasyon üyesi Nesteren Davutoğlu, Gazeteci - Yazar Erdoğan Aydın, Yazar Kadir Akın, Yazar Salih Zeki Tombak, Demokratik İslam Komisyonu İstanbul Din Alimleri Birliği Başkanı Ekrem Baran, İstanbul Din Alimleri Birliği üyesi Mehmet Emin Aslan; Diyalog Grubundan Akademisyen Binnaz Toprak, Eski Bakan Ziya Halis, Hak ve Adalet Platformu aktivisti Nurten Ertuğrul; Yurttaş Girişiminden Avukat Mebuse Tekay, Akademisyen Melek Taylan, Yazar Oya Baydar, Akademisyen Baskın Oran, Türk Tabipleri Birliği önceki dönem başkanı Gençay Gürsoy, Gazeteci Gürhan Ertür, Ekonomist Mehmet Rasgelener, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Müslüm Metin, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, ÖHD’den Av. Atiye Arıkan, Av. Arzu Kurt, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Dursun Önal, TİHV’den Cihan Deniz Zarakolu, Esra Kılıç, BES Genel Sekreteri Aziz Özkan ile Demokratik Alevi Dernekleri üyeleri