Dünya

Avusturya'da PKK ve Ülkücü simgelere de yasak getiren "Sembol Yasası" yürürlüğe girdi

Yasa aşırıcılık ve siyasal İslam ile mücadeleyi amaçlıyor

01 Mart 2019 14:06

Avusturya'da içerisinde 'bozkurt' işaretini de içeren, çeşitli gruplara ait işaret ve sembollerin kamuya açık yerlerde kullanımını yasaklayan "Sembol Yasası" bugün yürürlüğe girdi. Avusturya’da “aşırıcılık ve siyasal İslam ile mücadele” gerekçesiyle uygulamaya giren yasa, belirtilen sembolleri ve işaretleri yapanlara 4 bin Euro'ya kadar para cezası öngörüyor.

İlk olarak 2015 yılında IŞİD ve El Kaide gibi radikal İslamcı terör örgütlerinin propagandalarını önlemek amacıyla hayata geçirilen yasa, Müslüman Kardeşler, HAMAS, Hizbullah, PKK ve USTAŞA gibi örgütlere ait sembol ve işaretler de dahil edilerek genişletildi.

Yasa kapsamında bu örgütlere ait yaklaşık 13 flama, sembol ve işaret yasaklanırken, yasaya aykırı davrananlara 4 bin Euro’ya kadar para veya bir ay hapis cezası verilebilecek. Yasağın tekrar edilmesi durumunda 10 bin Euro veya 6 hafta hapis cezası öngörülüyor.

Yasa kapsamında, hangi sembol, amblem ve flamaların kullanılmayacağı resimli şekilde anlatıldı. Buna göre; bozkurt işareti, hilal içinde bozkurt sembollerinin çeşitli versiyonları yasak listesine girdi.

Dışişleri Bakanlığı kınadı

Söz konusu yasa gündeme geldiğinde Türkiye tepki göstermişti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, "Avusturya'da parlamentoda kabul edilen ve yasalaşma süreci tamamlanan 'Sembol Yasası'nın 'Bozkurt' işaretini içerecek şekilde 1 Mart 2019 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olmasını kabul etmiyor ve bir kez daha şiddetle kınıyoruz" ifadesine yer verilmişti.