Dünya

Avustralya'da bulunan uzay çöpünün SpaceX uzay aracından geldiği doğrulandı

03 Ağustos 2022 14:09

T24 Dış Haberler

Avustralya Uzay Ajansı, Yeni Güney Galler'deki Karlı Dağlar'a düşen uzay çöpünün Elon Musk'ın SpaceX şirketi tarafından yapılmış bir uzay aracına ait olduğunu açıkladı.

The Guardian'ın aktardığına göre teknik uzmanlar cumartesi günü iki küçükbaş hayvancının uzay çöpleri buldukları çiftliklerine gitti. 

Uzay ajansını konuyla ilgili olarak Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden astrofizikçi Brad Tucker uyardı. Tucker, parçaların düşüşünün 9 Temmuz'da sabah 7'de SpaceX uzay aracının dünyanın yörüngesine geri girmesiyle aynı lokasyona ve zamana denk geldiğini fark etti. Uzay aracı, 2020'nin Kasım ayında fırlatıldıktan 20 ay sonra yörüngeye girdi.

Tucker, bulunan parçaların SpaceX kapsülünün fırlatılışında kritik rol oynayan, ancak dünyaya dönüşünde ayrılan basınçsız gövdeye ait olduğunu düşünüyor. 

Avustralya Uzay Ajansı'ndan yapılan açıklamada, "Ajans, enkazın SpaceX misyonundan olduğunu doğruladı. Hem ABD'den, hem de diğer İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinden meslektaşlarımız ve yerel yetkililerle temas halindeyiz" denildi.

Ajans sözcüsü, insanların enkaz bulmaları durumunda temas etmemeleri gerektiğini ve "1-866-623-0234 numaralı SpaceX enkaz hattını aramalarını veya [email protected] adresine mail atmalarını" önerdi

Tucker, ilerleyen zamanda daha çok parçanın bulunabileceğini ifade etti. Astrofizikçi, şimdi parçaların SpaceX tarafından toplanıp toplanmayacağının görüşüldüğünü bildirdi.