Gündem

Atılım Gazetesi: Okurlarımızla buluşmamızın önüne hiçbir güç geçemeyecek

19 Kasım 2019 20:18

Atılım Gazetesi'nin okurlarıyla buluşacağı 25. yıl etkinliğinin İstanbul Valiliği tarafından yasaklanması kınandı. Açıklama yapan Atılım Gazetesi emekçileri, "İrademize yasak getirenler bilmelidir ki; 25 yıl boyunca geçtiğimiz yol bize kılavuzluk ediyor. Bu bilinçle yaşıyor ve yazıyoruz" dedi.

Atılım Gazetesi'nin '25. Direniş Yılında Atılım'ı Yükseltelim' sloganıyla 22 Kasım'da Bostancı Gösteri Merkezinde düzenleyeceği etkinlik İstanbul Valiliği'nce yasaklandı. Atılım Gazetesi emekçileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Açıklamaya, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanları Alev Özkiraz ve Deniz Bahçeci, Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ezgi Bahçeci, DİSK/Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren, Komün Dergisi Yayın Kurulu üyesi Ahmet Kavruk, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Meclis üyesi Tülay Korkutan katıldı.

“Yetki, muhalefeti yaşamın her alanından koparacak silaha dönüştü”

Atılım Gazetesi emekçileri adına açıklamayı okuyan İsminaz Temel, valiliğin 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesiyle gazetenin 25. yıl etkinliğini yasaklandığını belirterek, "Bu yetki, bugün faşist düzenin toplumsal muhalefeti yaşamın her alanından koparmak için kullandığı bir silaha dönüştü. Öyle ki, bölge illerinde kayyumları protesto etmek, aynı yasa kapsamında yasaklandı. Aynı maddeye istinaden, Antep'te İnsan haklarıyla İlgili panele yasak getirildi. Ankara'da, uyuşturucu ve madde bağımlılığına karşı yapılacak miting de, aynı baskıcı yasa İle yasaklandı" diye konuştu.

Yasakların sadece kanun maddeleriyle olmadığına işaret eden Temel, "Keyfiyet, yasakçı yasalarla birlikte işletiliyor" dedi ve şöyle devam etti:

"'25. Direniş Yılında Atılım'ı Yükseltiyoruz' etkinliklerimiz, İstanbul'la birlikte daha önce İzmir ve Ankara'da da yasaklanmıştı. Aynı içerikli etkinliklerimiz 'huzur ve güvenliği' bozmadan Adana, Diyarbakır ve Samsun'da yapıldı. Her bir kentte farklı yasalar mı geçerli yoksa? Yasalar kağıt üzerinde aynı olsa da biz çok net olarak biliyoruz: Bunun adı faşizmdir. İki kaymakamın veya valinin aldığı kararlar değil, doğrudan merkezi idare ve onun istihbarat birimlerinin uygulamasının bir sonucudur."

“25 yıl boyunca geçtiğimiz yol bize kılavuzluk ediyor”

Özgür basın geleneğini sürdürenler olarak tek bir geri adım dahi atmayacaklarını vurgulayan Temel, "Okurlarımızla buluşma, mücadele deneyimlerimizi ortaklaştırma, sevinçlerimizi ve yitirdiklerimizi paylaşma isteğimize yasak getirenler bilmelidir ki; 25 yıl boyunca geçtiğimiz yol bize kılavuzluk ediyor. Bu bilinçle yaşıyor ve yazıyoruz" dedi.

“Aynı kararlılık ve iradeyle devam edeceğiz”

Gazete okurlarının İstanbul sokaklarında büyük bir emekle çalışma yürüttüklerini ifade eden Temel, "Bu emek ve özveri, bu düzenin ve yasaklarının bir işe yaramayacağını bir kez daha gösterdi. Her okurumuzun emeğine teşekkür ediyoruz" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mücadelenin ve sürekliliğin adresi olarak bizler; işçi sınıfı ve ezilenlerin, Kürt halkı başta olmak üzere tüm ezilen halklarımızın, Alevilerin, gençlerin, kadınların, LGBTQ+'ların sesi olmaya aynı kararlık ve iradeyle devam edeceğiz."

Temel son olarak, gazetenin okurlarıyla buluşmasına hiçbir gücün engel olamayacağını söyledi ve 22 Kasım Cuma günü saat 18.30'da HDP Bağcılar İlçe Örgütü'nde yapacakları etkinlik ile Atılım'ın okurlarıyla buluşacaklarını kaydetti.

“Her şeye rağmen umutluyuz çünkü Atılım var”

Açıklamanın ardından söz alan DİSK/Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren, sosyalist gazete Atılım'ın okurlarıyla buluşmasının engellenmesini kınadı, "Öyle bir baskı altında yaşıyoruz ki, bir çocuğun trafik kazasında ölümünü araştıran gazeteciler gözaltına alınıyor. Buna itiraz eden gençler gözaltına alınıyor" diye konuştu.

İfade özgürlüğünün olmadığının altını çizen Eren, "Bir ay önce Cumartesi Anneleri eyleminde 'savaşa savaş demeyeceksiniz' diyerek bulunduğumuz binaya gaz attılar" dedi ve ekledi: "Neye, ne diyeceğimize onlar karar vermeye çalışıyor. Her şeye rağmen umutluyuz çünkü itiraz edenler var, Atılım var, gerçek gazeteciler var."

“Cumartesi Anneleri'ne uygulanan baskı Atılım'la devam ediyor”

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, ülkede uzunca zamandır temel haklara yönelik gasp politikası uygulandığını dile getirdi ve "İfade Türkiye'de hiçbir zaman özgür olmadı. Biz temel hakların anayasadaki şekliyle bile kullanabilme olanağına erişemedik. OHAL'le birlikte tartıştığımız ortam yasaklarla devam ediyor" diye belirtti.

Cumartesi Annelerinin 700. haftasında uygulanan baskının bugün de Atılım gazetesi ve okurlarına uygulandığına işaret eden Yoleri, "Buna karşı mücadele etmekten başka çaremiz yok" diyerek şöyle konuştu: "Hukuk dışı her türlü keyfiyeti kullanan iktidar karşısında, itiraz etmeye, mücadele etmeye devam etmek zorundayız. Özgür basının yanındayız."

“Dünyanın hiçbir yerinde gerçekler susturulamadı”

Komün Dergisi Yayın Kurulu üyesi Ahmet Kavruk da iktidarın gerçeklere saldırdığını vurgulayarak şunları belirtti: "Cebeci'de öğrencilere saldıran zihniyetle, gerçeklere tahammül edemeyip Atılım'ın 25 yıl gecesini yasaklayan zihniyet aynı. Dünyanın hiçbir yerinde gerçekler susturulamadı, umut kırılamadı devrimciler var olduğu sürece gerçeklerin üstü hiçbir zaman kapatılamayacak."