Gündem

AŞTİ'deki milyonluk vurgunda 4 sanığa 'zimmet' suçundan hapis

Ankara otogarı AŞTİ’yi milyonlarca lira zarara uğrattıkları suçlamasıyla 33 sanık hakkında açılan davada 3 kişiye 'zincirleme zimmet' suçundan 11 yıl 3 ay hapis cezası verildi

06 Haziran 2022 14:02

Ankara otogarı AŞTİ’yi milyonlarca lira zarara uğrattıkları suçlamasıyla 33 sanık hakkında açılan davada, 'zincirleme zimmet' suçundan 3 sanığa 11 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Bir sağına aynı suçtan verilen cezada iyi hal indirimi uygulanarak 9 yıl 4 ay 15 güne indirildi, 29 sanık hakkında ise delil yetersizliğinden beraat kararı verildi.

Ankara'daki otogarda şehir içi servis hizmetleri yapan kooperatif AŞTİ'ye gelen yolcuları ücretsiz olarak taşıyordu. Buranın giderleri otogara giren otobüslerden alınan ücret ile AŞTİ içindeki restoranların gelirlerinden sağlanıyordu. Kalan para ise kooperatif üyeleri arasında dağıtılıyordu. Ancak 2017 yılına kadar yöneticilik yapan Dursun Canpolat 2019 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Canpolat, 2014 yılından sonra kooperatif üyelerine para dağıtılmadığı, giderlerin olduğundan fazla gösterilerek, kooperatifin zarara uğratıldığı ve bazı yöneticilerin zimmetine para geçirdiğini iddia etti.

Soruşturma sonucu 2'si akaryakıt firması yetkilisi, 23'ü kooperatif yöneticisi 25 kişi hakkında dava açıldı. İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre, yıllar boyunca araçların kat ettiği kilometreye göre yüzde 50 fazla yakıt masrafı gösterildi, milyonlarca liralık yemek ve konaklama gibi faturası kesildi.
Bilirkişi raporunda, yapılan harcamaların kooperatifin ortak amacına uygun harcamalar olmadığı tespiti de yer aldı.

Ankara 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi'nde 2014-2015 yılları arasında kooperatif başkanlığı yapan Aytekin A., 2015-2019 yıllarında başkanlık yapan Ethem A., 2019 yılına kadar başkan vekilliği yapan Metin C. ile 2019 yılına kadar muhasip üye olan sanık İlhami D.'ye 'zincirleme zimmet' suçundan 11 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Aytekin A.'nın cezası, mahkemedeki tutumu nedeniyle iyi hal indirimi uygulanarak 9 yıl 4 ay 15 güne indirildi. 4 sanığa da yurt dışına çıkış adli kontrol şartı getirilirken, haklarında 'memurun resmi belgede sahteciliği' suçundan da suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Diğer 29 sanık hakkında ise delil yetersizliğinden beraat kararı verildi.