Dünya

Aşırı sağcı Facebook grupları Avrupa'da nefret yayıyor

Fransa, Almanya, İtalya, Polanya, İspanya ve Birleşik Krallık’tan yönetilen 500’den fazla şüpheli hesap tespit edildi

22 Mayıs 2019 13:21

Sivil toplum kuruluşu Avaaz’ın tespit ettiği yüzlerce Facebook hesabının, Avrupa’da milyonlarca kişiyi hedef alan sahte haberler ve nefret söylemleri içeren paylaşımlar yayınladığı bildirildi

The Guardian'da yer alan habere göre Facebook, Avrupa Parlementosu seçimleri öncesinde manipülatif ve dezenformasyon içeren içerikleri tespit etmekte sorun yaşarken; 6 milyon takipçili hesapları kapattı. Avaaz, toplamda 26 milyon takipçili başka hesapların da inceleme altına alındığını bildirdi.

Fransa, Almanya, İtalya, Polanya, İspanya ve Birleşik Krallık’tan yönetilen 500’den fazla şüpheli hesap tespit edildi. Hesapların çoğu Facebook kurallarını ihlal ederek destekledikleri partilerin söylemlerini yaymak için sahte haberler ve profiller kullandığı bildirildi.

Kapatılan Facabook hesapları, bu ülkelerde bulunan aşırı sağcıların ve Avrupa Birliği karşıtlarının resmi sitelerinden daha popüler. Avaaz Kampanya Direktörü Christoph Schott, kapatılan hesapların çok fazla etkileşim aldığını belirterek, etkileşim almadan önce hesabın ne kadar takipçisinin olduğunun bir önemi olmadığını söyledi. Schott ayrıca kapatılan hesapların 500 milyondan fazla görüntülendiğini ve bu sayının Avrupa Birliği’ndeki seçmen sayısından daha fazla olduğunu belirtti.

Hesapların sadece gelecek seçimi hedeflemediğini belirten Schott, bu girişimin Avrupa siyasetini "temelden" değiştirmeyi hedeflediğini ifade etti.

Avaaz’ın, benzer hesapları ve internet sitelerini ortaya çıkarmak için yürüttüğü proje, online bağış kampanyası sonrası tutulan gazeteci ve gözetmenler tarafından sürdürülüyor. 47 bin kişi küçük bağışlar yaparak projenin finansal olarak bağımsız bir şekilde ilerlemesini sağladı.

Facebook’un iyi iş çıkardığını fakat sayfaları tespit ederken daha iyisini yapmasını gerektiğini belirten Schott, “Bunu kendileri başarmalı. Biz yaklaşık 30 kişiyiz, onların güvenlik ekibinde ise 30 binden fazla insan var” dedi.