Eğitim

Artvin Valiliği'nden 'kız yurdunda yer yatağı' açıklaması: Kalacak yer bulunamaması gibi mağduriyetleri gidermek amacıyla...

19 Ekim 2019 15:47

Artvin Valiliği, Çoruh Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu’ndaki öğrencilerin bir kısmının bodrum katlara ve mescide yerleştirilen yer yataklarında kaldığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Öğrencilerin, kalacak yer bulamaması halinde olası mağduriyetlerini gidermek adına tedbir amaçlı olarak ek yatak ve baza konarak odalar oluşturulduğunun kabul edildiği valilik açıklamasında, görüntülerin ise gerçeği yansıtmadığını ve kurumları yıpratma amacı taşıdığı savunuldu. 

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

 "2019-2020 Eğitim Öğretim yılında ilimizde yükseköğrenim yurt başvurusu sonucuna göre yurda yerleşen öğrencilerin açıkta kalması, ilimizde bulunan yükseköğrenim yurtlarının kapasitesinin üzerinde öğrencinin kaydının yapılması veya öğrencilere, öğrenci odası haricinde bir yer gösterilmesi gibi bir durum gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu iddialar yurt başvurusu sonucunda yurda yerleşemeyip yedek sıralarda kalan ve idaremizce barınma ve beslenme ihtiyaçlarını giderebilmek adına her türlü çabanın gösterildiği yedek sıralardaki öğrenciler üzerinden ileri sürülmektedir. Coğrafi yapı, konaklama ve ulaşım şartları itibariyle belli zorlukları olan ilimize gelen öğrencilerin barınma konusunda sıkıntı yaşayacağı öngörülerek öğrencilerin, kalacak yer bulamaması vb. olası mağduriyetlerini gidermek adına tedbir amaçlı olarak ek yatak ve baza konularak odalar oluşturmak suretiyle öğrencilerin talep etmeleri halinde geceleyebilmeleri için imkân oluşturulurken, birilerinin gerçeği yansıtmayan birkaç fotoğraf çekerek kurumlarımızı yıpratmaya dönük çabalar içine girdiği anlaşılmaktadır. 

"Geçici yoğunluk nedeniyle yurtlarda misafir olarak veya birkaç gece konaklamak durumunda olan öğrenciler...

"Diğer taraftan inşaatı devam eden yurttaki çalışmalar tamamlandığında yurda yerleşemeyen yedek öğrencilerin nakil ve yerleştirme işlemleri sırasıyla yapılacaktır. Eğitim öğretim yılı başı yaşanan geçici yoğunluk nedeniyle yurtlarda misafir olarak veya birkaç gece konaklamak durumunda olan öğrenciler üzerinden çeşitli karalama kampanyaları başlatılması, başta gençlerimiz olmak üzere hiçbir toplum kesiminin faydasına hizmet etmeyen davranışlar olarak değerlendirilmektedir. Öte yandan ilimizde FETÖ’ye ait olup herhangi bir dernek ya da vakfa devredilmiş bir yurt olmayıp asılsız iddiaları çıkaranlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır."

Öğrenciler BirGün'e konuştu: Bu koşullara bizi mahkûm ettiler; kalabileceğimiz yurt ve ev yok, camları kendi imkanlarımızla kapattık

Yurdun bodrum katlarında kalan öğrenciler, BirGün’den İsmail Arı’ya konuşmuş ve 600 kişilik yurtta ek bina inşaatı çalışmalarının sürdüğünü belirterek fazladan 500 kişinin de alındığını söylemişti. Öğrenciler, şunları anlatmıştı: 

“Yurda haftalık 60 TL ödeyeceğiz. Misafir öğrenci olarak görünüyoruz ve yemekhane yardımından da faydalanamıyoruz. Bizim kaldığımız banyo ve tuvalet yetersiz. Odalarda ise dört kişi için bir banyo bulunuyor. Tuvalet yeterli değil, dolaplarımız ve masalarımız yok. Bu koşullara bizi mahkûm ettiler. Kalabileceğimiz yurt ve ev yok. Camları kendi imkanlarımızla kapattık. KYK yönetiminin bu duruma bir çare bulmasını bekliyoruz”