Dünya

Arjantin'de seçim yenilgisinin ardından ilk istifa Maliye Bakanı'ndan geldi

Arjantinliler 11 Ağustos’ta ön seçim için sandık başına gitmişti

18 Ağustos 2019 08:59

Arjantin'de yönetimdeki koalisyonun seçimde çoğunluğu kaybetmesinin ardından Arjantin Maliye Bakanı Nicolás Dujovne de istifa ettiğini açıkladı. Seçimdeki kayıp, ülkenin bu yıl yaşadığı kur kriziyle bağdaşlaştırılırken Dujovne de istifa mektubunda Başkan Maurucio Macri'ye "Şüphesiz hatalar yaptık" dedi. 

Dujovne, Macri hükümetinin ekonomi alanında ciddi değişikliklere gerek duyduğunu belirttiği mektupta, "Hem kişisel hem de profesyonel anlamda farklı, modern, dünyayla uyum içinde Arjantin'in inşası için her şeyimi ortaya koydum. Kamu harcamalarının ve bütçe açığının azaltılması gibi birçok başarılarımız oldu. Aynı zamanda, hatalar da yaptık ve yaptığımız hataları kabul edip düzeltme konusunda şüphe etmedik." ifadelerine yer verdi.

Dujovne, Arjantin'in Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tarihindeki en büyük borç olan 57 milyar dolarlık stand-by anlaşmasında büyük rol oynamıştı.

Arjantin'de düzenlenen ön seçimlerde hükümetin büyük oranda oy kaybetmesiyle Devlet Başkanı Macri kabinesinde değişiklik yapılacağı söylentileri basında yer almıştı.

Öte yandan, Dujovne'nin yerine Hazine Bakanlığı görevine, tatilini yarıda bırakarak başkent Buenos Aires'e Macri ile görüşmek için gelen, Buenos Aires Eyaleti Ekonomi Bakanı Hernan Lacunza'nın getirilmesi bekleniyor.

Ne olmuştu?

Arjantinliler 11 Ağustos’ta ön seçim için sandık başına gitti. "Herkesin Cephesi" koalisyonu lideri Alberto Fernandez, ‘beklenmedik’ bir başarı göstererek oyların yüzde 47.3’ünü aldı. Mevcut Devlet Başkanı Mauricio Marcri'nin oyları ise yüzde 32.3’te kaldı.