Ekonomi

Arjantin'de seçim sonucu piyasalara çöküş getirdi; dolar/TL yükselişe geçti

Arjantin para birimi Peso yüzde 30 değer kaybetti

12 Ağustos 2019 23:59

Arjantin'de yapılan ön seçimi muhalefetteki "Herkesin Cephesi" koalisyonu lideri Alberto Fernandez'in önde bitirmesine piyasalar sert tepki verdi. Ülkeyi yeniden müdahaleci ekonomiye döndüreceğinin işaretlerini veren Fernandez'in başarısı üzerine ülkenin para birimi Arjantin Pezo'su yüzde 30 değer kaybetti. Arjantin dalgası Dolar/TL’nin de yükselmesine neden oldu.

Fernandez'in oyların yüzde 47,3'ünü alarak beklenenden daha yüksek bir başarı elde etmesi nedeniyle menkul kıymetler ve tahvil fiyatlarının düşmesi, enflasyonun da artışa geçmesi bekleniyor.

BloomberHT’de yer alan habere göre, Amherst Pierpoint Securities piyasaların açılmasından önceki değerlendirmesinde panik uyarısı yaparken diğer kurumlar Merkez Bankası'nın para birimini desteklemek için müdahale edebileceğini belirtti. 

Buenos Aires'tenki BTG'de Stratejist olan Carolina Gialdi "piyasalar için bu durum çok olumsuz. Piyasalar bu gelişmeyi Fernandez kazandı şeklinde fiyatlayacak" yorumunu yaptı. 

Cuma günü Macri'nin ön seçimleri kazanacağı beklentisiyle tahviller ve hisse senedi piyasaları yükselmişti. Traderlar Macri'nin piyasa dostu olan yaklaşımından uzaklaşılacağı ve ülkenin sermaye kontrolleri gibi politikalara döneceği konusunda endişeli.

Amherst Pierpoint Securities'den Siobhan Morden konuya dair açıklamasında "Tek yapılacak şey Fernandez'in ılımlı olacağını ummak..Piyasalar pazartesi günü muhtemelen temerrüt ihtimali nedeniyle panik modda olacak, artık piyasaları sakinleştirmek konusunda yük Fernandez'in omuzlarında" ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı Macri'ye gidici gözüyle bakılıyor

Euronews’ta yer alan habere göre, 11 Ağustos'ta yapılan ön seçimde yarışan bir diğer aday Devlet Başkanı Mauricio Marcri'nin kemer sıkma politikalarının halk arasında ilgi görmediği yorumunu getiren uzmanlar yapılan kamuoyu yoklamalarının tamamının yanıltıcı olduğunu belirtiyor. Pazar günkü sonuçlara göre Macri'nin yeniden seçilme şansının giderek azaldığı da kaydediliyor.

Arjantin ekonomisi yüzde 55 enflasyon ile sancılı bir ekonomik durgunluk sürecinden geçiyor. Macri'nin yeniden seçilmesi halinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı 57 milyar dolarlık standby anlaşması gereğince kamu harcamalarındaki kesintilerin devam edeceği öngörülüyor. Bu ekonomik koşullarda Macri'nin son dönemdeki ekonomik iyileşme belirtilerinin ve serbest piyasaya bağlı kalma sözünün seçmeni etkilemek için yeterli olmadığı kaydediliyor.

Türk Lirası’na etkisi ne olacak?

Dolar kuru bayram öncesi 5.45 altına dahi indi ancak ABD ve Çin arasında kızışan ticaret savaşı nedeniyle diğer gelişmekte olan ülkelerin geneli olumsuz etkileniyor. 

Türkiye, Singapur ve Hindistan'da piyasalar Kurban Bayramı, Japonya'da da Dağ Günü (Bayramı) nedeniyle kapalı. Piyasalarda Arjantin'deki beklenmedik öncü seçim sonuçlarının etkisi görülüyor. Yüzde 30 düşen Arjantin pesosu öncülüğünde, gelişmekte olan ülke paraları aşağı yönlü seyrediyor. 

12 Ağustos günü, sığ piyasada dolar 5.56 ve Euro 6.24’ün üzerini gördü. Küresel resesyon endişeleriyle bir süredir yoğun talep gören spot altın fiyatı bir ara tekrar 1500 dolar altına gevşese de 1500 üzerinde tutunmayı sürdürüyor. Gram altın fiyatı ise 269 TL civarında. 

Ülkede 27 Ekim'de yapılacak devlet başkanlığı seçimi tek turda kazanmak için adaylardan birinin yüzde 45'in üzerinde oy alması yeterli. Adayların bu yüzdenin altında kalması durumunda ikinci tur seçimler 24 Kasım'da yapılacak.