Gündem

Araştırma: Kitap okuma oranı 11 yılda yüzde 12 arttı

"En çok okunan kitap türü, tarih"

05 Kasım 2019 08:23

"38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı" kapsamında düzenlenen etkinlikte "Türkiye Okuma Kültürü Haritası" açıklandı. Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, panelde yaptığı konuşmada 2008'de yaptıkları araştırmaya göre Türkiye'de kitap okuma oranının yüzde 30 olduğunu anımsatarak, "Araştırmanın önemli bulgularından biri Türkiye'de kitap okuma oranının 2008'den 2019'a kadar yüzde 30'dan yüzde 42'ye yükselmesi" ifadesini kullandı.

Ağırdır, okumanın yararı konusunda toplumda genel bir kabul olduğunu, Türkiye'de insanların daha iyi bir hayata ulaşma arzusunun taşıyıcısı olarak sadece eğitimi gördüklerini vurguladı.Gençlere yönelik olumsuz bir ön yargının bulunduğunu ve bunun yanlış olduğunu anlatan Ağırdır, "30 yaş altı 19 milyon gencin en az yarısından fazlası, efsanelerdeki gibi beceriksiz çocuklar değil, dünyaya açık, hayata açık ve başarmak için yırtınan çocuklar" dedi.

"En çok okunan kitap türü, tarih"

Ağırdır, araştırmaya göre en çok okunan kitap türünün tarih kitapları olduğunu anımsatarak, toplumda farklı tarih anlayışlarının bulunduğunu, herkesin doğruyu öğrenme çabasıyla tarih kitaplarına yöneldiğini söyledi.

"Kitapevlerinin hayatta kalması çok zor"

Sosyal medyada takip edilen kişilerle ilgili apartman komşularından daha çok şey bilindiğini aktaran Ağırdır, "Çocuklarımız da biz de şimdi sosyal medyada takip ettiğimiz insanlarla komşuluk ilişkisi kuruyoruz. Bu apartman tarlaları içinde, mahalle kavramının olmadığı bir yerde mahalle kitapevlerinin hayatta kalması da çok zor" dedi.

Türkiye'de gençlerin daha fazla okuduğu sonucunun çıktığı araştırmaya göre, okuma oranının yüksekliğinde birinci etken aileden gelen destek. Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu (Okuyay) tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarının derlenerek, gelecek haftalarda detaylı olarak açıklanması planlanıyor.

"İnanç veya ders kitapları dışında basılı kitap okuyor musunuz?' diye sorduk"

Fuarda ayrıca araştırmaya ilişkin olarak şu açıklama yapıldı:

“Araştırmayı iki bin 900’ün üstünde kişiyle konuşarak 166 mahalle veya köye giderek gerçekleştirdik. Bu kişileri bulmak için 9 bin kapı çaldık. Yüzde 16’sı kırsal, yüzde 52’si metropol, yüzde 52’si kentsel bölgelerde gerçekleştirildi. İnanç veya ders kitapları dışında basılı kitap okuyor musunuz diye sorduk, yüzde 30’u kitap okumadığını söyledi.”

Araştırmanın verilerini şöyle:

“Son üç ayda kaç kitap okudunuz?"

>>> Yüzde 36’sı okumadım,
>>> 1-2 kitap okudum diyen yüzde 34.

Kendinize ait kaç kitabınız var?

>>> Yüzde 22’sinin hiç kitabı yok.
>>> Yüzde 32’nin 20’den fazla kitabı var.

En son okuduğunuz kitabın ismi nedir?”

>>> Yüzde 47’si bir kitap ismi vermedi.
>>> Yüzde 53’ü ancak bir isim verebildi.

Araştırmaya katılanların;
>>> Yüzde 42’si roman, öykü, şiir okuyor.
>>> Yüzde 34’ü dini kitaplar okuyor.