Koronavirüs

Araştırma: Gribe ve Koronavirüs'e peş peşe yakalanmak ölüm riskini 6 kat artırıyor

18 Ekim 2020 10:48

Britanya'da bilim insanlarının yaptığı araştırmanın sonuçları, gribe ve yeni tip Koronavirüs'e (Covid-19) peş peşe yakalanmanın ölüm riskini 6 kat artırdığını ortaya koydu.

Sputnik Türkçe'nin aktardığı habere göre, Liverpool Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı ve bioRxiv portalında yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre peş peşe gribe ve Koronavirüs'e yakalanmak, ölüm riskini 6 kat artırıyor.

Araştırma kapsamında uzmanlar, fareler üzerinde yaptıkları deneyde bir grup fareye Koronavirüs, ikinci gruba ise peş peşe grip ve Koronavirüs bulaştırdı. Sonuç, hem gribe, hem de koronavirüse yakalanan grubun, sadece grip olan gruba göre hastalığı daha ağır geçirdiğini ortaya koydu.

Araştırma ekibinden Prof. James Stewart, “Grip bulaştırılan farelere replikasyonu azaltılmış Koronavirüs enjekte edilmesine rağmen bu grupta artan enflamatuar tepki gözlemlendi. Bu, insanların Covid-19’u ağır geçirmelerinin ana nedeni” açıklamasında bulundu.

Deney kapsamında ayrıca ikinci fare grubunda hastalıktan ölüm oranının birinci gruba göre altı kat daha yüksek olduğu görüldü.

Uzmanlara göre vücutta aynı anda birkaç patojenin dolaşımı, aralarında rekabete yol açıyor ve böylelikle vücut üzerindeki olumsuz etki artıyor.