Gündem

Ankara Batıkent'te köpekleri zehirleyen 3 kişi, ilk defa hâkim karşısına çıktı

Mahkeme, belediyenin, baroların ve derneklerin müdahillik taleplerini kabul etti

25 Eylül 2019 16:11

Ankara Batıkent'te geçtiğimiz nisan ayında köpekleri zehirleyerek öldüren sanıklar, dün Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı. Mahkeme, sanıklar hakkındaki adlî kontrol tedbirlerini arttırdı ve duruşmalara katılmamaları durumunda tutuklama kararı çıkartılmasına hükmetti. Dava, 10 Ekim'e ertelendi. Avukat Tuğba Gürsoy, öldüren hayvanların sahipli olduğu için bu kişilerin hâkim karşısına çıktığını belirterek, "Biz yetkililerden sahipli sahipsiz hayvan ayrımının ortadan kaldırılmasını, sokakta yaşayan hayvanları istismar edenlerin de mahkemelerde yargılanmasını, özellikle idari para cezasıyla yetinilmemesini talep ediyoruz" dedi.

9 Nisan 2019 tarihinde Batıkent'te çok sayıda köpeğin cesedine ulaşılmış, zehirden etkilenen birçok köpek de tedavi altına alınmıştı. Emniyet müdürlüğünün çalışmaları sonucunda, köpekleri zehirledikleri tespit edilen 3 şahıs gözaltına alınmış ancak tutuklama talepleri ve itirazlara rağmen serbest bırakılmıştı. Dün, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davaya çok sayıda avukat ve hayvan koruma gönüllüsü katıldı. 
 

"Dava, Türkiye'de bir ilk"

Dün görülen davayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Burak Özgüner, davanın iki açıdan Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıdığını belirterek "Köpekleri zehirleyen sanıklar, ilk kez 5 sene hapis cezası gibi bir yaptırım ile karşı karşıyalar. Benzer olaylarla ilgili olarak, daha önce açılan davalar, zehirlenen köpekler bir kişinin korumasında ise genelde 'mala zarar' maddesinden açılıyordu. Dava, Türk Ceza Kanunu'ndaki 'hayvanlara zarar verecek şekilde çevreyi kasten kirletme' maddesi de hukukî dayanak alınarak açıldı ve sanıklar, dava neticesinde bu kez tutuklanabilir. Öte yandan, ilk kez bir yerel yönetim, Ankara Büyükşehir Belediyesi, bir sokak hayvanı katliamına karşı şikâyetçi oldu. Bu da önemli bir gelişme. Davadan, Türkiye'deki tüm sokak hayvanları için emsal niteliğinde bir karar çıkmasını umuyoruz" şeklinde konuştu.
 

Mahkeme, belediyenin, baroların ve derneklerin müdahillik taleplerini kabul etti

Köpeklerin üzerine kayıtlı olduğu, müşteki Buket Özgünlü ve çok sayıda kurum ve kuruluşun katıldığı duruşmada, dava için yapılan tüm müdahillik (katılma) talepleri kabul edildi. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Barosu Hayvan Hakları Kurulu, Ankara Barosu Toplumsal Davalar ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, Adana Barosu, Ekoloji Kolektifi Derneği ile Hayvan Hakları ve Etiği Derneği'nin davaya katılma taleplerini kabul etti.
 

"Yasalardaki sahipli-sahipsiz hayvan ayrımı kaldırılsın"

Koruması altındaki üç köpeği zehirlenme sebebiyle kaybeden müşteki Buket Özgünlü ve avukatı Tuğba Gürsoy, sanıklara isnat edilen suçlardan bir tanesinin de "mala zarar verme" olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: "Bu hayvanlar sahipli oldukları için sanıklar mahkeme karşısına çıktı. Biz yetkililerden sahipli sahipsiz hayvan ayrımının ortadan kaldırılmasını, sokakta yaşayan hayvanları istismar edenlerin de mahkemelerde yargılanmasını, özellikle idari para cezasıyla yetinilmemesini talep ediyoruz."
 

Dava, 10 Ekim'e ertelendi

Sanıkların tutuksuz yargılanmaya devam edeceği davada, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuksuz olarak yargılanan sanıklar hakkındaki adlî kontrol tedbirinde artırıma giderek, sanıkların haftada 1 gün karakola imza verme şartını, 3 güne çıkardı. Ayrıca mahkeme, sanıkların iyi niyetli olmadığını göz önünde bulundurularak, duruşmalara katılmamaları hâlinde tutuklama kararı çıkartılmasına hükmetti.  Dünkü celseye katılmayan sanık Aydın G. hakkında zorla getirme kararı çıkartan mahkeme, tüm delillerin toplanması için taraflara süre tanıdı ve davayı 10 Ekim 2019 tarihine erteledi.