Gündem

Ankara Barosu’ndan iki avukatın darp edilmesine tepki: Savunma makamının artık can güvenliği kalmadı

20 Eylül 2019 10:16

Mardin'de avukat İbrahim Dündar ve hamile avukat Özlem Dündar, takip ettikleri dava nedeniyle üç gün önce davanın karşı tarafında olan kalabalık bir grup tarafından evlerinin önünde saldırıya uğradı. Ankara Barosu’ndan iki avukatın darp edilmesine ilişkin  yapılan açıklamada, “Bu korkunç cesaret bizzat hukuk tarafından kırılmadıkça avukata şiddet bizzat hukukça normalleştirilecek” denildi.

Barodan yapılan açıklamada, “Mardin’de iki meslektaşımızın vekili oldukları dosyanın karşı tarafınca takip edilip evlerinin önünde darp edilmeleri, savunma makamının artık can güvenliğinin kalmadığının göstergesi; açık hedef haline getirildiklerinin hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak delilidir” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

“Mağdurundan bağımsız her türlü şiddet eylemimin hukuk önünde bir yaptırımının olmayacağı algısı ise şiddetin sebebi, bileşeni, en büyük destekleyicisidir. Bu algının yaratılmasında emeği geçen herkes ve her kurum, avukata şiddet eyleminin soyut failleri olarak tarihe geçeceklerdir.

Meslektaşlarımıza şiddet, hukuksuzluktan ve müeyyidesizlikten alınan cesaret üzerine yükseldikçe hepimiz açık hedefiz. Bu korkunç cesaret bizzat hukuk tarafından kırılmadıkça avukata şiddet bizzat hukukça normalleştirilecektir. Savunmanın açık hedef haline getirildiği bir hukuksal düzenin, “düzen” olma niteliğini o an kaybettiği ise tartışmasızdır.

Avukata her türlü şiddet haberinin hayatımızın hiçbir anında sıradanlaşmayacağını, savunmaya yönelmiş şiddetin normalleşmesine izin vermeyeceğimizi, darp edilen ya da edilmemeleri için hiçbir şey yapılmayan meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu kamuoyuna saygılarımızla bildiririz”