Gündem

Analiz: Soylu, emniyet müdürleri kararnamesinde ağırlığını artırdı

20 Eylül 2019 14:25

Emniyet teşkilatında 31 Mart seçiminden sonra beklenen il emniyet müdürleri kararnamesi bu sabaha karşı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararnameyle 49 kente yeni emniyet müdürü atanırken, merkeze çekilen 17 emniyet müdüründen üçü merkez teşkilatında daire başkanlığına getirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün gece yarısına doğru imzaladığı il emniyet müdürleri kararnamesi öncesinde emniyet kulisleri oldukça hareketliydi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, geçen Pazar gecesinden itibaren kararnameyi şekillendirmeye başladı.

TIKLAYIN: 49 ilin emniyet müdürü değişti!


Çarşamba gecesi yapılan son değerlendirme çalışmaları sonrasında büyük ölçüde şekillendirilen kararname, dün gece yarısına doğru Soylu ve Aktaş tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu. Erdoğan’ın onayı sonrasında kararname açıklandı.

Emniyet kulislerinde Ankara, İstanbul ve İzmir Emniyet Müdürleri’nin de kararnameye dahil olacağı yönündeki beklentilere karşın, üç büyük kentin emniyet müdürlerinde değişiklik yapılmaması, kararnamenin tansiyonunu düşürdü. Ankara’da Servet Yılmaz, İstanbul’da Mustafa Çalışkan ve İzmir’de Hüseyin Aşkın bir süre daha aynı göreve devam edecekler.

Kararnameyle yapılan atamalara bakıldığında genel olarak “doğu-batı değişimi” şeklinde yorumlamak mümkün. Doğu’da uzun süredir görev yapan, özellikle terörle mücadelede etkin rol alan emniyet müdürlerinin batıdaki önemli kentlerde değerlendirilmesi dikkati çekti.

Tacettin Aslan’ın Diyarbakır’dan Bursa’ya, Ömer Urhal’ın Malatya’dan Samsun’a, Suvat Dilberoğlu’nun Hakkâri’den Muğla’ya, Suat Ekici’nin Van’dan Aydın’a, Ömer Ulusoy’un Şırnak’tan Manisa’ya, Hasan Onar’ın Mardin’den Balıkesir’e, Metin Akay Bingöl’den Isparta’ya, Kenan Yıldız’ın Ağrı’dan Denizli’ye, Ayhan Taş’ın Ardahan’dan Karaman’a, Doğu Ateş’in Tunceli’den Ordu’ya, Ümit Bitirik’in Kars’tan Burdur’a
atanması bu kapsamda gerçekleştirildi. Manisa’ya atanan Ulusoy, kısa süre önce
Emniyet Genel Müdürü olan Aktaş’la, Şırnak’ta birlikte çalışmıştı.

Buna karşın, batıdan doğuya yapılan atamalarda Cengiz Zeybek Balıkesir’den Gaziantep’e, Hakan Çetinkaya Muğla’dan Mardin’e, Celal Sel Çanakkale’den Elazığ’a, Şükrü Yaman Konya’dan Diyarbakır’a, Ali Karabağ Aksaray’dan Van’a, Ercan Dağdeviren Sinop’tan Malatya’ya, İbrahim Ergüder Uşak’tan Adıyaman’a görevlendirildi.

Kararnamede özellikle Iğdır dışında doğu ve güneydoğu sınır hattındaki illerin tamamının emniyet müdürleri değiştirildi. En az iki yıldır sınırda görev yapan, Artvin, Ağrı, Kars, Ardahan, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay’ın emniyet müdürleri değiştirildi. Sınır hattına yeni atanan müdürlerden bazılarının terör ve istihbarat hizmetlerinde görev yapması dikkati çekti.

Benzer şekilde Karadeniz hattındaki kentlerden Trabzon, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bartın ve Kocaeli’deki emniyet müdürleri kararname kapsamına alındı. Kararnameyle, 15’i polis başmüfettişi olmak üzere 19 emniyet müdürü ilk kez il emniyet müdürü olarak göreve başladı. Bu kapsamda, Karabük Polis Okulu Müdürü Mahmut Karabulut Kilis’e, Kırıkkale Polis Okulu Müdürü Selçuk Doğuş Şanlıurfa’ya,
Polis Başmüfettişleri Yavuz Sağdıç Kars’a, Mustafa Emre Kocadağ Şırnak’a, Nihat Özen Ağrı’ya, Ünsal Hayal Ardahan’a, Çetin Bozkuş Bartın’a, Köroğlu Kıraç Batman’a, Mesut Gezer Uşak’a, Murat Esertürk Yozgat’a, Atanur Aydın Hakkari’ye, Yılmaz Delen Tunceli’ye, Cahit Şahin Sinop’a, Ayhan Bodur Bayburt’a, Sinan Ergen Artvin’e, Necmettin Koç Kütahya’ya, Ali Canbolat Bingöl’e, Murat Türesin Kırşehir’e atanan isimler oldu. Hakkâri’ye atanan Aydın, son olarak OHAL Komisyonu’nda emniyet temsilcisi olarak görev yapıyordu.

Geçtiğimiz günlerde polislerin otogarda yaşanan ve kamuoyunda büyük tepki çeken cinayet olayına müdahale etmeyip seyirci kaldığı Batman’ın emniyet müdürü Mehmet Ali Akkaplan görevinden alınarak Düzce Emniyet Müdürü yapıldı. Akkaplan’ın yer değiştirmesinde söz konusu olayın etkili olduğu ifade edildi.

Ayrıca kararnamede, FETÖ’ye karşı yürütülen soruşturmaların en önemli ayağı olan ve özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki FETÖ’cülerin ortaya çıkarılmasını sağlayan“ankesör soruşturmaları”nı ilk başlatan Tekirdağ Emniyet Müdürü Mustafa Aydın’ın Konya’ya, yine Konya’daki Hava Kuvvetleri personeline yönelik yoğun FETÖ operasyonlarını yürüten Şükrü Yaman’ın Diyarbakır’a görevlendirilmesi dikkati çekti.

Bu arada, merkeze çekilen emniyet müdürlerinden üçü genel müdürlük teşkilatında önemli yerlere getirildi. 17-25 Aralık sonrasında KOM Dairesi’nde başkan yardımcısı olarak görev alan ve FETÖ yapılanmasının ortaya çıkarılmasını sağlayan Kırıkkale Emniyet Müdürü Mahmut Çorumlu, bu kez aynı birime daire başkanı olarak atandı.

Benzer biçimde yine 17-25 Aralık sürecinde Ankara’da görev alan ve Bakan Soylu’nun memleketi Trabzon’un Emniyet Müdürü Orhan Çevik Personel Dairesi Başkanı, Bartın Emniyet Müdürü Ogün Vural ise Kriminal Dairesi Başkanı oldu. Kararnameyle, Emniyet Genel Müdürlüğü merkez teşkilatındaki genel
müdür yardımcısı sayısı ise 7’ye çıkarıldı. Uzun yıllardır 5 genel müdür yardımcısı bulunan merkez teşkilatına, 15 Temmuz’dan sonra KHK ile yapılan düzenlemeyle 2 yeni kadro daha verilmişti.

Bu kadrolar ilk kez Soylu tarafından yapılan atamalarla dolduruldu. Halen biri vekil 4 genel müdür yardımcısının yanında Soylu’nun yakın ekibindeki KOM Daire Başkanı Resul Holoğlu ve Personel Dairesi Başkanı Ahmet Şengün ile vekil genel müdür yardımcısı Selami Hüner’in yanı sıra, Kayseri’deki FETÖ soruşturmalarını yürüten İbrahim Kulular yeni atanan genel müdür yardımcıları oldu.

Bakan Soylu, merkez teşkilatındaki düzenlemeyi oldukça sınırlı tuttu. Soylu, merkeze alınan müdürlerden üçüne verdiği görev dışında sadece Koruma Dairesi Başkanlığı’na Tolga Ali Usta’yı, Medya Dairesi Başkanlığı’na ise Ayşegül Özcan’ı getirdi.

Kararnamenin siyasi boyutunda ise olası kabine değişikliğinde görevde kalacağı ifade edilen ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin de siyasi desteğini alan İçişleri Bakanı Soylu’nun mevcut ekibini koruduğu görüldü. Ayrıca, kararnamede yer alan ve kararnameye girmeyen bazı isimlere bakıldığında MHP lideri Bahçeli’nin etkisinin bulunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.