Yaşam

Anadolu Efes'in 'Delikanlı' ve 'Zilli' ismini verdiği biralar cinsiyetçilik eleştirisine neden oldu

Zilli, TDK sözlüğünde "edepsiz, eli maşalı, şirret (kadın)" anlamına geliyor

30 Ağustos 2019 14:52

Anadolu Efes’in  ‘Zilli Sally’ ve ‘Delikanlı Henry’ ismini verdiği biralar sosyal medyada cinsiyetçilik eleştirisine neden oldu. Seçilen isimlere ve ‘delikanlı’ birasının alkol oranının ‘Zilli’den yüksek olmasına da vurgu yapan sosyal medya kullanıcıları #EfesBoykot etiketiyle kampanya başlattı.

Anadolu Efes’in  ‘Zilli Sally’ ve ‘Delikanlı Henry’ adlarıyla piyasa sürdüğü ürünler, sosyal medyada cinsiyetçilik eleştirisine hedef oldu, boykot çağrıları başladı, söz konusu paylaşımlar Twitter'da TT oldu. 

Anadolu Efes’in Danimarkalı butik bira üreticisi Mikkeller ile işbirliğiyle Türkiye’de yetiştirilen meyvelerle geliştirdiği iki birada, Mikkeller markasının maskotları Sally ve Henry karakterlerinden esinlenilmiş. Markanın düşük alkollü ve yumuşak içimli (yüzde 3.9 alkollü) arpa birasının ‘Zilli Sally’, yüksek alkollü (yüzde 4.8 alkollü) buğday birasının ise ‘Delikanlı Henry’ olarak isimlendirilmesi de sosyal medyada kullanıcılar tarafından ‘cinsiyetçi’ olarak değerlendirildi. Zilli, TDK sözlüğünde "edepsiz, eli maşalı, şirret (kadın)" anlamına geliyor.

Twitter’da #EfesBoykot etiketi Türkiye’de ve dünyada en çok konuşulan konulardan oldu.

Güney Afrika'da cinsiyetçi bira isimleri koyan şirket özür diledi

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, geçen yıl Güney Afrika'da biralarına "Ateşli Esmer, "Kolay Sarışın ve "Olgun Kızılsaçlı" gibi isimler veren Vale Bru şirketi, sosyal medyada protesto edilmişti.

Şirket "Kolay Sarışın" adı verilen biranın sloganında İngilizce'de kadınlar için kullanılan zamirle "Tüm arkadaşlarınız onu çoktan elde etti" ifadelerini kullanmıştı.

Gelen tepkiler üzerine "Düşüncesiz davrandık, yanlış yaptık. Hepinizden özür diliyoruz" demiş ve etiketleri değiştireceğini açıklamıştı.

Londra'da cinsiyetçi isimli biraların festivale katılımı yasaklandı

Londra'da bu ay düzenlenen Great British Beer Festival'ın (Büyük Britanya Bira Festivali) de cinsiyetçi isimleri olan biraların festivale katılmasını yasaklamıştı.

Binden fazla biranın katıldığı festivale "Sarhoş Sarışın", "Gevşek Alice", "Bacak Aralayan" ve "Orta Malı" gibi biraların katılmasına izin verilmemişti.

Festivalin yürüttüğü bir araştırmaya göre kadınların yüzde 68'i cinsiyetçi bir adı olan biraları almadıklarını söylüyor.

Festivali örgütleyen ekipten Abigail Newton "Bazı şirketlerin neden potansiyel müşterilerinin çoğunu yabancılaştıracak bir isim tercih ettiklerini anlamak zor" diyor ve ekliyor:

"Bira erkek içkisi değildir. Bira kadın içkisi de değildir, bira herkesin içkisidir. Bu tür klişeleri aşmak için çok çalışmamız lazım."

Birleşik Krallık'taki Society of Independent Brewers (Bağımsız Bira Üreticileri Topluluğu), üyelerinin cinsiyetçi pazarlama pratiklerinde bulunmasını yasaklamıştı.