Gündem

"Amerika'da çiftçileri kanser eden tarım ilacı, Türkiye'de şakır şakır satılıyor"

05 Kasım 2019 07:24

Sözcü yazarı Yılmaz Özdil, Amerikalı çiftçilerin yabani otlar için kullandığı tarım ilacı yüzünden lenf kanseri olduğunu, çiftçilerin Monsanto isimli şirkete dava açarak milyonlarca dolar tazminat kazandığını söyledi. Özdil kendisine sorduğu "Peki, bu ilaç Türkiye'de satılıyor mu?" sorusuna, "Evet, şakır şakır satılıyor" yanıtını verdi. 

İstanbul'da ıspanağa karışan bir yabani ot nedeniyle zehirlenmişti. Sağlık Müdürlüğü, hastanede tedavi gören vatandaşların hayati tehlikesi bulunmadığını söylemişti.

TIKLAYIN - İstanbul'daki 'ıspanak zehirlenmelerinin' nedeni ortaya çıktı

TIKLAYIN - Gıda Mühendisi Bülent Şık: Gıda ürünlerinin kontrollerinin yapıldığı bir sistem kurulmalı

Özdil, "Ispanak" başlığıyla yayımlanan yazısında ABD'den bir örnek vererek şunları kaydetti:

Amerikalı bir çiftçi, yabani otlar için kullandığı tarım ilacı yüzünden lenf kanseri olduğunu belirterek, Monsanto şirketine dava açtı, haklı bulundu, 80 milyon dolar tazminat kazandı.

Hemen peşinden, Amerikalı bir bahçıvan, aynı tarım ilacı yüzünden lenf kanseri olduğunu belirterek, aynı şirkete dava açtı, haklı bulundu, 78 milyon dolar tazminat kazandı.

Hemen peşinden, Amerikalı emekli bir karı koca, bahçelerinde kullandıkları tarım ilacı yüzünden lenf kanseri olduklarını belirterek, aynı şirkete dava açtı, 55 milyon dolar tazminat kazandı.

Bunların hepsi son iki yıl içinde oldu.

Ve, aynı ilaç yüzünden aynı şirkete açılmış 13 bin 400 dava daha var.

Peki, bu ilaç Türkiye'de satılıyor mu?

Evet, şakır şakır satılıyor.