Dünya

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro: Amazon yangınlarını çevreciler çıkarıyor olabilir

Amazon yağmur ormanlarında 8 ayda 72 bin yangın çıktı

22 Ağustos 2019 10:05

Yılbaşından beri 72 bin yangının gerçekleştiği Amazon ormanları hakkında açıklama yapan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, çevreci sivil toplum kuruluşlarını yangın çıkarmakla suçladı. 

Dünyanın en büyük yağmur ormanlarında Ocak ile Ağustos ayları arasında  72,800 yangın noktası tespit edildi. Brezilya hükümeti yangınları önleyemediği için uluslararası tepki çekerken raporlar yangınların bir kısmının tarım arazisi açmak için çıkarıldığını ortaya çıkardı. Yerel gazeteler bölgedeki denetimin azlığını fırsat bilen bazı çiftçilerin 'yangın günleri' organize ettiğini yazdı. 

Brezilya'da Bolsonaro hükümetinin çevre politikalarına değer vermemesi tepki çekerken geçen ay Uzay Ajansı Başkanı, ağaç kıyımını ortaya koyan uydu görüntülerini paylaştığı için görevden alınmıştı. 

Bolsonaro, yangınların ödeneği kesilen sivil toplum kuruluşları tarafından 'hükümeti utandırmak' için çıkarıldığını iddia etti. Bolsonaro şunları söyledi: "Amazon'u yakmak bence sivil toplum kuruluşları tarafından yapılıyor çünkü para kaybettiler. Amaç ne? Brezilya'ya problem getirmek" 

Bolsonaro benzer bir açıklama daha yapmış, sivil toplum kuruluşlarının görüntüleri kameraya kaydetmek için yangın çıkardığını söylemişti.