Kültür-Sanat

Altsahne'den 'yerli metin, yerli yazar' kategorisinde yeni oyun: Sekreter

"Sekreter", tiyatro tarihinin önemli metinlerinden "Pygmalion", "Ders" ve "Oleanna"dan izler taşıyor

12 Aralık 2019 17:00

İstanbul merkezli bir tiyatro olan Altsahne'nin bu sezon sahneye taşınan ve Uluç Esen'in kaleme aldığı yeni oyunu “Sekreter” 14 Aralık'ta İzmirli izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. 'Yerli yazar ve yerli metin' kategorisinde sunulan oyun, Esen tarafından oynanmasının yanı sıra yönetiliyor. Esen'e oyunda Genel Sanat Yönetmeni olarak Altsahne'den Tuğçe Çakır eşlik ediyor.

Geçen sezon Stefan Zweig’in “Korku” eserinin uyarlamasını sahneye taşıyan ve Morgan Lloyd Malcom’un “Yaban Arısı” oyunuyla adından söz ettiren Altsahne, bu sezon ise hazırladığı “Sekreter” ile seyirciyle buluşuyor.

“Pygmalion”, “Ders” ve “Oleanna” Oyunlarından İzler

“Sekreter”, Bernard Shaw’un “Pygmalion” eserinden, Eugène Ionesco’nun “Ders” oyunundan ve David Mamet’in “Oleanna” adlı tiyatro metinlerinden izler taşıyor. Özünde elitist, otoriter tavırlı bir eğitmenle, bireysel beklentileri olan hırslı bir öğrenci arasında yaklaşık bir saat içinde olup bitenleri konu edinse de aralarındaki güç dengesi bu kısacık sürede yer değiştiriyor.

Oyunda bugünün şöhret ve iktidar dünyası, "mitolojik kahramanları" sosyal medyada milyonlarca takipçisi olan insanlar olarak anlatılıyor. Bir yandan erişilmez görünen çok takipçiye sahip insanların durduğu yerin ve sahip olduğu gücün, yolunu yordamını bilen biri tarafından edinilebileceğini gözler önüne sermeye çalışan oyun, çağın sorunlarını göstermekten geri durmuyor. 

"Sekreter" oyunu meselesini hem mizahi hem dramatik hem de gerilime kayan bir dille anlatırken izleyiciye şu soruları soruyor: 

Şöhret dünyası denilen yere giden yol saf ve temiz bir yol mudur?

Zirveye tırmanmak için nelerden ve ne kadar ödün vermek, kimlerle ve nasıl bir işbirliği yapmak gerekir?

Birden bire bir kuyuya düşüp kendini harikalar dünyasında bulan Alice gibi bir tesadüf mü bekleyeceksin yoksa o 'şansı' kendin mi yaratacaksın?

Ne zaman izlenebilir?

“Sekreter”, 14 Aralık Cumartesi günü İzmir günü Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde

“Sekreter”, 28 Aralık Cumartesi günü Moda Sahnesi'nde.

“Sekreter”, 31 Ocak Cuma günü Eskişehir Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde.

“Sekreter”, 1 Şubat Cumartesi günü Bursa Ekim Sanat Atölye’de.