Kültür-Sanat

Altın Portakal'dan sinema emekçisi kadınları görünür kılmak için Cahide Sonku Ödülü

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi tarafından verilecek ödül, 50 bin TL değerinde

30 Ağustos 2019 16:42

26 Ekim - 1 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali töreninde, bu yıl ilk defa sinema sektöründeki kadın emeğine dikkat çekmek amacıyla Cahide Sonku Ödülü verilecek. 

Türkiye sinemasının ilk kadın oyuncusu olan ve kamera arkasında da çok sayıda ilke imza atmış olan Cahide Sonku'nun anısını yaşatmak amacıyla verilmesi planlanan ödül, ülke sinemasındaki kadın temsiliyetini ve görünürlüğüne dikkat çekmeyi amaçlıyor. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinin değerlendirmesi sonucu verilecek olan ödül, bakışını bir filmin ayrılmaz parçası kılmış bir kadın sinemacıya 50 bin TL para desteği sunacak. 

1935 yılında "Bataklı Damın Kızı" filminde oynadığı Aysel rolüyle Türkiye'nin ilk kadın oyuncusu kabul edilen Cahide Sonku adına verilen ödülün sahibi, festivalin kapanış gecesi olan 1 Kasım'da belli olacak. Uzun Metraj Film Yarışması jürisi, 50 bin TL ödülü kamera önünde ya da arkasında çalışmış ve filme  verdiği emekle kendinden söz ettiren kadın sinemacılardan birine verilecek.  

Ulusal yarışma iki yıl aradan sonra geri dönüyor

Teması "Öze Dönüş" olan festival, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde ve ANSET tarafından düzenleniyor. İki yıl önce kaldırılan ve kaldırılması tepki toplayan Ulusal Yarışmalar bölümü, verilen aranın ardından bu yıl yeniden festival seçkileri arasında olacak.

Festival adına, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda En İyi Film ödülünün kazananına 250 bin TL para ödülü ve Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü'nün kazananına ise 100 bin TL ödül verilecek. Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda aday filmler, 60 bin TL değerinde ödül için yarışırken, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda iki filme toplam 30 bin TL para ödülü verilecek. 

Yarışma başvuruları, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin web sitesi üzerinden 16 Eylül 2019 tarihine kadar devam edecek. (İHA)