Gündem

Altan'ın avukatı Çalıkuşu: Daha dün atanan mahkeme başkanının 3 yıllık dosyada tutukluluk kararı vermesi hukuku çiğnemektir

12 Kasım 2019 19:27

1138 günlük tutukluluğun ardından tahliye edilen gazeteci Ahmet Altan'ın yedi gün sonra hakkındaki tahliye kararının savcılığın itirazı üzerine kaldırılması ve hakkında yakalama kararı çıkarılmasına Altan'ın avukatı Figen Çalıkuşu tepki gösterdi.

T24'e konuşan Çalıkuşu mahkemeye dün atanan mahkeme başkanının üç yıldır süren ve hüküm kurulmuş bir dosyada tahliyeye ilişkin karar vermesinin "hukuku çiğnemek" olduğunu söyledi. Çalıkuşu şöyle konuştu:

"Karar önümde yazıldı ama ben Sabah'tan öğrendim"

"Üç gündür her gün mahkeme kalemine gidiyorum. Karar gözümün önünde yazıldı ama üç yıldır süren dosyaya daha dün atanan mahkeme başkanının talimatıyla bana verilmedi. Bu nedenle karar metnine ne yazıldığını ben görmedim. Kararı Sabah gazetesinden öğrendim.

"Bu hukuku çiğnemektir, betona gömmektir"

"Bununla birlikte bir mahkeme bir dosya hakkında hüküm verdiyse artık o dosyadan el çekmiş demektir. O dosya artık üst mahkemelerin yetki alanındadır. Yani, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi istinaf mahkemesinin yetkisini gasp ediyor. Burada üç yıldır süren, Yargıtay'dan geçmiş ve hüküm kurulmuş bir dosya var. Ama dosyanın içeriğini, aşamalarını bilmeyen bir hakim, tahliye üzerine karar veriyor, tahliye kararını kaldırıyor. Bu hukuku çiğnemektir, betonların altına gömmektir. Bu dönemde ne yazık ki savcılar böyle bir yöntem buldular.