Ekonomi

Albayrak “istihdamda dengelenme” dedi; Prof. Gürkaynak düzeltti: Ona halk arasında işsizlik denir

Doç. Dr. Ümit Akçay: Mevcut üretim yapısı içinde, cari fazla, ekonomik krizin göstergesidir

23 Mayıs 2019 15:29

T24

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, üç kamu bankasının katılımıyla ithalata bağımlı, dış açık veren sektörlere yönelik olarak hazırlanan ve toplamda 30 milyar TL finansman sağlaması hedeflenen  İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketinin detaylarını açıkladı.

TIKLAYIN - Bakan Albayrak: Yıl sonuna kadar 30 milyar TL finansman sağlanacak

Bilkent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Refet Gürkaynak, Albayrak’ın ‘İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketi’ni açıklarken kullandığı ‘istihdamda dengelenme’ ifadesinin ‘işsizlik’ anlamına geldiği yorumunda bulundu. Kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Gürkaynak, “Damat bakanı 'istihdamdaki dengelenme süreci' dedi. Halk arasında işsizlik denir. Babadan zengin olmayanın canını özellikle acıtır” ifadesini kullandı.

"Mevcut üretim yapısı içinde, cari fazla, ekonomik krizin göstergesidir"

Ekonomist Doç. Dr. Ümit Akçay da Bakan Albayrak’ın Türkiye’nin haziran ayından itibaren cari fazla vereceğini öngördüklerini belirterek, “2019 en fazla cari fazla vereceğimiz yıl olacakdiye konuşmasına dikkat çekti ve bunun pozitif değil negatif bir gelişme olduğunu kaydetti. Akçay, “Biz düzeltmekten bıktık, onlar söylemekten bıkmadı: Mevcut üretim yapısı içinde, cari fazla, ekonomik krizin göstergesidir. Aksi yöndeki yorumlar, gerçeği saptırmaya çalışıyor” dedi.

Mahfi Eğilmez: Kimse bu havada yatırıma girmez

İktisatçı Mahfi Eğilmez de Twitter hesabından yaptığı yorumda açıklanan her paketin ‘harcama artırıcı önlemler’ barındırdığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Oysa bizim sorunumuz gereksiz harcamaları kısıp enflasyonu düşürmek. Büyüme zaten gitti. Ve bu noktadan sonra büyümeyi harcama arttırarak yükseltmek mümkün değil. Çünkü beklentiler olumsuz. Kimse bu havada yatırıma girmez.”

Bir süredir hastanede zatürre tedavisi gören Eğilmez, “Memlekete mi üzüleyim, kendi derdimle mi uğraşayım bilemedim. Ya da ikisini niye bu kadar iç içe getirmişim o da ayrı bir muamma. Benimle ilgili tanı ve tedavi doğru ama memleketle ilgili tanı da tedavi de yanlış. Zaten tanı yanlış olunca tedavinin doğru olması da mümkün değil” diye ekledi.