Dünya

Al Jazeera muhabiri Ebu Akile'nin öldürülmesi Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yapılan resmi şikayete eklenecek

Filistinli gazetecilerin İsrail'de sistematik olarak hedef alınması konusunda UCM'ye resmi ziyarette bulunulmuştu

27 Mayıs 2022 15:24

İngiltere'de avukatlar, Filistinli gazetecilerin İsrail'de sistematik olarak hedef alınmasıyla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yapılan resmi şikayete Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile'nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesini de ekleyeceklerini açıkladı.

Başkent Londra'da insan hakları avukatları, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Filistin Gazeteciler Sendikası (PJS) ve Uluslararası Filistinliler Adalet Merkezinden (ICJP) temsilciler, düzenledikleri basın toplantısında, İsrail'in Filistin'de çalışan gazetecileri hedef alması ve medya çalışanlarının öldürülmesi olaylarını gerektiği gibi araştırmamasına karşı nisanda UCM'ye yaptıkları şikayete ilişkin güncel açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesi olayının, ailesinin talebi üzerine UCM'ye yapılan resmi şikayete dahil edilmesi kararının alındığı bildirildi.

"Şirin, dünyanın Filistin'de neler olduğunu bilmesini sağlamak için çalıştı"

ICJP Direktörü Avukat Tayab Ali, yaptığı konuşmada, Ebu Akile'nin, UCM'nin resmi şikayeti kabul ettiğini açıklamasından sadece birkaç gün sonra öldürüldüğünü anımsattı.

Ali, "Şirin, anonim biri değildi. O, bizden biriydi. Hayatını demokrasinin, ifade özgürlüğünün en önemli ilkelerinden birine adadı. Bir gazeteci olarak dünyanın Filistin'de neler olduğunu bilmesini sağlamak için çalıştı." ifadelerini kullandı.

Al Jazeera Kudüs Ofisi Büro Şefi Walid al-Omari de Ebu Akile’nin, Al Jazeera'nın kıdemli muhabirlerinden biri ve hem uluslararası hem de Arap dünyasında tanınan ünlü bir figür olduğunu dile getirdi.

Ebu Akile’nin Hristiyanlığa mensup olduğu için özellikle hedef alındığını vurgulayan Omari, "(İsrailli yetkililer) Kurbanın bir Hristiyan olması halinde Filistin halkının öfke duymayacağını düşündü." ifadesini kullandı.

Omari, Filistin'de görev yapan gazetecilerin uluslararası korumaya ihtiyacı olduğunun ve İsrail makamlarının işlediği suçlara karşılık hesap verebilirliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.