Gündem

AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi, 10 milyon TL'ye yapılan Hayvan Pazarı'nı kötü koku nedeniyle kaldırıyor

23 Eylül 2021 11:59

AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi, 2012 yılında 10 milyon TL'ye yaptırdığı modern Hayvan Pazarı'nı Konya Şehir Hastanesi’ndeki hastaları kötü koku nedeniyle rahatsız ettiği gerekçesiyle kaldıracak.

Geçtiğimiz yıl Hizmete açılan Konya Şehir Hastanesi'nde tedavi gören hastaların kötü kokudan rahatsızlık duyduğu gerekçesiyle Hayvan Pazarı'nın kaldırılacağı öğrenildi. Yapılacak olan yeni hayvan pazarının ise yaklaşık 30 milyon bedelle Kaşınhanı Mahallesi'ne yapılacak.

Kaldırılacak olan hayvan pazarı tesisinde, küçükbaş ve büyükbaş hayvan barınakları, kapalı hayvan satış padokları, açık kurban satış alanı, kapalı kurban kesim alanı, karantina ünitesi, dezenfeksiyon üniteleri, saman satış yerleri, otel, restoran ve adaklık kurban satış üniteleri yer alıyor.

Modern hayvan pazarı

Sözcü'den Müslüm Evci'nin haberine göre, 2012 yılında dönemin AKP'li Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin en önemli şehirlerinden olan Konya'ya yakışan yeni bir hayvan pazarını hizmete sunduklarını vurgulayarak, Hayvan Parkı ve Pazar Yeri'nin yapımı konusunda sektör temsilcilerinin görüşlerini aldıklarını ve Avrupa ve Türkiye'nin en modern hayvan pazarını Konya'ya kazandırdıklarını söylemişti.

"İktidar kimseyi dinlemedi ve Şehir Hastanesi'ni buraya yaptı"

STK (Sivil toplum kuruluşu) temsilcilerinin defalarca Şehir Hastanesi'ni hayvan pazarı yakınına yapılmaması çağrısında bulunduğunu ama iktidarın bu söylemlere kulak tıkadığını söyleyen İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, şu ifadeleri kullandı:

"Konya Şehir Hastanesi Konya'da tarımsal araştırmaların yapıldığı Bahri Dağdaş Uluslar Arası Tarımsal Araştırma Enstütisü'ndeki verimli tarım arazisi üzerine yapıldı. O dönemde birçok STK Şehir Hastanesi'nin o bölgeye yapılmasına itiraz etti. Uzmanlar ve STK temsilcileri bölgenin Konya sanayisinin tüm duman, is ve kokusunun etkisi altında olduğunu, bölgede ciddi bir hava kirliliği olduğunu ve hayvan pazarı nedeniyle kötü kokuya maruz kaldığını söyledi. Ayrıca bölgenin 50 yıl önce Beyşehir Gölü son sularının biriktiği bir göl yatağı olduğunu ve zeminin devasa bir kompleks yapılmasına müsait olmadığını söylediler. Ama ‘her şeyi ben bilirim mantığıyla hareket eden iktidar kimseyi dinlemedi ve Şehir Hastanesi'ni buraya yaptı. Şimdi de kötü koku nedeniyle 9 yıl önce yapılan hayvan pazarını kaldırıyorlar."

"Heba edilen milyonlarca liranın hesabını kim ödeyecek?"

Halkın milyonlarca lirasının plansızlık nedeniyle heba edildiğini söyleyen Yokuş, “Hayvan Pazarı dönemin Belediye Başkanı Tahir Akyürek tarafından 10 milyon lira harcanarak yapıldı. Buradaki hayvan pazarından Konya'nın yanında çevre illerden gelen insanlarımız da faydalanıyor. Şimdi plansız ve öngörüsüzlük nedeniyle burası kaldırılıyor. Burada heba edilen milyonlarca liranın hesabını kim ödeyecek şimdi?” diye sordu.