Gündem

Akın Atalay, AYM kararlarındaki çelişkiye dikkat çekti: İki ayrı karar, iki ayrı hukuki standart...

"Mahkemenin bazı üyeleri üstünde epeyce etkili olan bir siyasi iradenin lütfuna mazhar olmuştur"

28 Haziran 2019 18:58

Cumhuriyet gazetesinin eski İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Anayasa Mahkemesi’nin 9 gazetecinin bireysel başvurularına yönelik geçtiğimiz gün açıkladığı gerekçeli kararlarını değerlendirdi.

Hak ihlali başvuruları reddedilen eski Cumhuriyet çalışanları ile 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan ve AYM’nin hak ihlali yaşadığına hükmettiği eski Zaman yazarı Ali Bulaç hakkındaki gerekçeli kararları kıyaslayan Atalay, “AYM, Ali Bulaç’ın suçlanmasına ve tutuklanmasına gerekçe gösterilen bütün yazılarını tek tek analiz ederek, yazıların şiddete ve isyana çağrı ya da nefret söylemi içermediğini, terörü övücü ya da meşrulaştırıcı mahiyette olmadığını belirlemiş” şeklinde konuştu.

“Ali Bulaç için bu tespitleri yapan mahkemenin bazı üyeleri, Cumhuriyet gazetesi başvurusunda, suçlama konusu olan haber ve yazılar için neden (olumlu ya da olumsuz) böyle bir tespite gerek duymamışlar?” sorusunu dile getiren Atalay, “Aynı tarihte iki ayrı karar, iki ayrı hukuki standart... Yani adamına göre muamele...” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Atalay, "Sayın Bulaç kusurumuza bakmasın, hukukun, adaletin ve yüksek mahkemenin koruması ya da güvencesi nedeniyle bu karar verilmemiştir. Mahkemenin bazı üyeleri üstünde epeyce etkili olan bir siyasi iradenin lütfuna mazhar olmuştur" dedi.

Akın Atalay’ın Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajlar şöyle: