Gündem

Akif Beki'den Ahmet Altan ve Cumhuriyet gazetesi kararlarına tepki: Yargı yargıya karşı, reforma ve değişime de ayak diriyor

23 Kasım 2019 07:56

Karar yazarı Akif Beki, 1138 gün sonra tahliye edilen gazeteci-yazar Ahmet Altan'ın yeniden tutuklanması ile eski Cumhuriyet gazetesi yazar ve çalışanlarının yargılandığı davaya ilişkin eleştirilerde bulundu. Yeni Yargı Reformu’nu işaret eden Beki, “Propaganda ve örgüte yardım suçlamalarıyla eleştiri özgürlüğü arasındaki çizgi, yargı reformuyla da belirginleştirildi. Yine de pratiğe aksetmedi. 'Bana mısın' demeyen bir zihniyet var. Yargı yargıya karşı, reforma ve değişime de ayak diriyor” eleştirisini getirdi.

Beki, Ahmet Altan hakkındaki yeniden tutuklanma kararını, “Salıvermede adli kontrol, ağza bant ve  sivri dile kelepçe vurma şartı gibi kullanılabilir mi? Çenesini kapalı tutmamak, rahat durmamak gibi kanunda yazmayan gizli kriterler yoksa neyle açıklanacak?” sözleriyle eleştirdi.

Beki, 21 Kasım’da görülen Cumhuriyet davasında mütaalasını açıklayan savcının Kadri Gürsel'in beraatine, diğer sanıklar yönünden Yargıtay'ın bozma kararına direnmeye karar vermesine de, “Yapboz oyunu gibi. Yargı kendisiyle didişiyor, kanun metniyle takdir yetkisi kavga ediyorsa arada ezilenler kimi, kime şikâyet edecek?” yorumunu yaptı.

Beki, “Yargı yargıya karşı” başlığıyla yayımlanan yazısında son olarak şunları kaydetti:

“Yargının hukukla imtihanı, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi'yle inatlaşması, kendisiyle zıtlaşması da sürüyor. Nasıl dur denecek? Cumhurbaşkanı, son Ombudsmanlar Konferansı'nda, hak arama yollarını güçlendirdiklerini, devleti değil bireysel özgürlükleri devletten korumayı öncelediklerini vurguladı. Üstüne basa basa... Kanun koyucunun işte bu muradı ve iradesi, bağımsız yargının tamamına nasıl ulaştırılacak? Ve hala anlamayanların da anlaması nasıl sağlanacak?”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.


TIKLAYIN - Cumhuriyet davası: Mahkeme, Kadri Gürsel hariç, Yargıtay'ın bozma kararına direnmeye karar verdi

TIKLAYIN - Ahmet Altan yeniden tutuklandı!

TIKLAYIN - Ahmet Altan tekrar tutuklanmadan önce yazmıştı: Üç cam kutu