Gündem

AİHM, Diyarbakır Cezaevi'nde toplu cuma namazı isteyen Hizbullah üyesini haklı buldu

14 Haziran 2022 20:37

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Hizbullah üyesi bir kişinin, Diyarbakır Cezaevi’nde toplu cuma namazı kılma hakkının engellendiği gerekçesiyle "Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna" hükmetti.

Euronews'in haberine göre, Abdullah Yalçın isimli kişinin 2010 yılında yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddesini ihlal ettiği görüşüne vardı.

Başvuru sahibi, cezaevinde toplu cuma namazları düzenlenmesi ve kendisinin de buna katılması talebinin “güvenlik” gerekçesiyle reddedilmesi sonucu AİHM’e başvurmuştu.

Türkiye’de yetkililer, özellikle yüksek güvenlik önlemleri alınan bu cezaevinde toplu halde bir araya gelmenin güvenlik sorunu teşkil edeceği ve toplu halde namaz için gerekli salonun bulunmamasını gerekçe göstererek bu başvuruyu kabul etmemişti.

Diyarbakır Mahkemesi de, başvuru sahibinin şikayetini geri çevirmişti. Başvuru sahibi, haftada bir gün spor etkinliği için düzenlenen salonun, toplu cuma namazı kılmak için kullanılabileceğini iddia etmişti.