Politika

Ahmet Hakan: 'Menderes’in sonu’ demeden konuşmayı öğrenemediler; akıllanmıyorlar, akıllanmayacaklar

22 Nisan 2021 07:53

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski Başbakan Adnan Menderes hakkındaki sözlerine ilişkin olarak, "Akıllanmadılar, akıllanmıyorlar, akıllanmayacaklar" dedi. 

Hakan, "‘Menderes’in sonu’ demeden konuşmayı öğrenemediler" başlıklı yazısında, "CHP’li Engin Altay, tam bir çelişkiler yumağıdır benim için. Bazen acayip demokratik, acayip şaşırtıcı, acayip alkışlanacak açıklamalar yapar. Mesela... 'Ey ABD! Senin bize verecek hukuk ve demokrasi dersine ihtiyacımız yok' diyerek ABD’ye rest çeker. Amerika’nın Türkiye’den Doğu Akdeniz, Ege, Kıbrıs, Suriye’de taviz istediğini söyleyip... 'Asla taviz verilmemeli' der. Bütün bunlara bakıp... 'Hah işte! Milli muhalefet budur' falan diye umutlanırım. Ve fakat aynı Engin Altay... Bazen de bana saç baş yolduran açıklamalar yapar. Mesela... 'Bu hükümet dünyanın en doğru işini bile yapsa bizim bu hükümeti alkışlayacak halimiz yok' der" ifadesini kullandı. 

Hakan "Son bombası ise şu oldu Engin Altay’ın: CHP’ye yakın bir televizyon ekranında Erdoğan eleştirisi yaparken 'Menderes’in sonunu' hatırlattı. 'Aman efendim, bu olmadı şimdi, çok yanlış anlaşılır bu sözleriniz, düzeltseniz iyi olur' falan uyarıları alınca da... Menderes’in idam edilmesinin ne kadar da kötü bir şey olduğunu ifade etmek zorunda kaldı. Menderes’in sonuyla siyasetçi korkutmak, yakın siyasi tarihimizin milli sporudur. Demirel’e bu sonu hatırlattılar, Özal’a hatırlattılar, Erbakan’a hatırlattılar. En çok da Erdoğan’a hatırlattılar. Kısacası... Akıllanmadılar, akıllanmıyorlar, akıllanmayacaklar" görüşünü savundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın suç duyurusunun ardından CHP Grup Başkanvekili Altay hakkında soruşturma başlatıldı

Ne olmuştu?

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay KRT'de katıldığı bir programda, "Benzetme yapmış gibi olmasın, (moderatöre) 'Cumhuriyet tarihinin en büyük hatası nedir?' diye bir soru sormuş ol lütfen. Ben de şöyle cevap vereyim; Menderes'i idam etmektir. En büyük hatadır. Türk demokrasisine vurulmuş en büyük darbedir o. Ama rahmetli Menderes de bir dönem dinci odaklara pek yüz vermişti, taviz vermişti. Ve onlar o kadar ileri gitmişlerdi ki Menderes’ten aldıkları güç ve yüzle… Menderes sonra ne yapmak zorunda kaldı. Atatürk’ü Koruma Kanunu yapmak zorunda kaldı. Umarım Erdoğan da, 'sonu benzemesin' Menderes’e… Onu biz sandıkla tıpış tıpış göndereceğiz” ifadelerini kullanmıştı. 

Altay Gazeteci İsmail Saymaz'ın araya girerek, "Açarsanız, yanlış anlaşılmasın, 'sonu benzemesin' cümleniz için" demesi üzerine de Altay şöyle konuşmuştu:

"Tabii, Menderes'in ve arkadaşlarının idam edilmesi Türkiye'ye yapılmış en büyük yanlıştır. Cumhuriyete', demokrasiye yapılabilecek en büyük hakarettir, yanlıştır. Erdoğan da bunlara taviz verirse, yeni bir kanun çıkarmak zorunda kalır, bunu söylüyorum. Tabii ki, hiç birimizin sonu benzemesin, benim de benzemesin, öyle şey olur mu?" 

Altay'ın bu açıklamasını iktidara yakın medya kuruluşları kesilerek yayınlanmış, aralarında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da bulunduğu bakanlar ve AKP'liler Altay'a yönelik 'darbecilik' suçlamaları gelmişti.

Altay, Twitter'dan yaptığı açıklamada konuşmasının tamamını paylaşmış, "Bu konuşmadan darbe algılayanların IQ'sü ayakkabılarının numaraları kadardır" açıklamasını yapmıştı.

Erdoğan bugünkü grup toplantısında Altay'ın ismini vermeden, "Kapatma davasından gece yarısı bildirilerine kadar pek çok hukuksuz, ahlaksızlıkla karşı karşıya kaldık. Şimdi bir ahlaksız benim de akıbetimin Menderes gibi olacağını söylüyor. Be ahlaksız biz kefenimizi giyerek yola çıktık. Ölümden korkmadık. Bu yolculuğumuzu böyle devam ettireceğiz. Siz zaten ölümden kaçacak delik arayanlardansınız. Menderes'in akıbetinden memnun mu oluyorsunuz? O akıbeti hazırlayanlar da sizdiniz.. Bize de aynı akıbeti mi hatırlatıyorsunuz? Biz 15 Temmuz'u gördük, onlara mezar ettik."  açıklamasını yapmıştı. 

Erdoğan, daha sonra Altay hakkında, "Adnan Menderes" göndermesi yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Engin Altay hakkında "tehdit" suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı.