Kültür-Sanat

Ahmet Doğu İpek'in ilk kişisel sergisi Galeri Nev İstanbul'da

Aşı dergisi 26 Ekim tarihine kadar ziyaret adilebilir

10 Eylül 2019 13:02

Sanatçı Ahmet Doğu İpek, ilk kişisel sergisini Galeri Nev İstanbul’da açtı. Sanatçının mürekkep ve suluboya gibi tekniklerle gerçekleştirdiği iki boyutlu çalışmalarının yanı sıra doğada izini sürerek topladığı ve ufak müdahalelerle düzenlediği üç boyutlu heykelsi yerleştirmelerin de yer aldığı serginin kapıları, 26 Ekim tarihine kadar sanatseverlere açık.

Daha erken tarihli monokrom işlerinde titizlikle işlediği kitle, yoğunluk, süreklilik gibi kavramlar, sanatçının bu sergisinde bünyelerine yeni formlar, parçalar ve kimi zaman renkler katarak ifade alanını güçlendiriyor.

Sözcük anlamı kenetlenme, perçinlenme, doku nakletme olan aşı, botanik terminolojisinde iki bitkinin doku parçalarının kaynaştırılarak büyümeye devam etmelerini ifade eder. Bu bağlamda sergi, hem bir malzemenin yaratıcı düşünceyle buluşarak / aşılanarak yeniden hayat bulmasını, hem de doğada bulunan organik oluşumların iç içe geçerek melez bir form yaratma sürecini yansıtıyor. İpek’in sergi mekanında yeniden kurguladığı buluntu form ve dokular, birbirleriyle bütünleşme sürecinde kendi özlerini yitirmeden ve birbiri içinde dağılmadan tek bir nesne hâlini alıyor. Aşı, sanatçının kent ve doğayla çok katmanlı ilişkiler geliştirme ve malzemenin sınırlarını durmaksızın deneyimleme süreçlerini de yansıtarak bir yanıyla tanıdık, diğer yanıyla yeni ve çarpıcı bir görsel dil yaratıyor.

*Galeri Nev İstanbul, Pazar-Pazartesi hariç her gün 11.00-18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Ahmet Doğu İpek kimdir?

(d. 1983, Adıyaman) Suluboya ve kurşunkalem gibi geleneksel malzemeleri yenilikçi tekniklerle birleştirerek ürettiği çalışmalarıyla tanınan Ahmet Doğu İpek, aynı zamanda mekana özgü üç boyutlu işler ve farklı disiplinlerden sanatçılarla birlikte kolektif üretimler de gerçekleştiriyor. 2017 yılında Galata Rum Okulu’nda Günler adlı kapsamlı kişisel sergisi gerçekleşen ve 2018 yılında altı ay boyunca Paris’teki Cité des Arts misafir sanatçı programında bulunan İpek’in aynı yıl “Günler” serisindeki 89 çalışmasından oluşan kitabı SAHA desteğiyle yayımlandı. İpek’in katıldığı grup sergileri arasında Neues Museum (Nürnberg, 2018), ArtScience Museum (Singapur, 2015), Müze Evliyagil (Ankara, 2017), Mekan68 (Viyana, 2016), Baksı Müzesi (Bayburt, 2015) ve Galeri Nev İstanbul, eserlerinin dahil edildiği kurumsal koleksiyonlar arasında ise Arter, İstanbul Modern ve OMM bulunuyor. Sanatçı, İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.