Gündem

Ahmet Altan yeniden tutuklandı!

Ahmet Altan, başsavcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınmıştı

13 Kasım 2019 11:46

1138 gün sonra tahliye edilen gazeteci-yazar Ahmet Altan, polis ekiplerince evinde dün gece gözaltına alınarak Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Ahmet Altan yeniden tutuklandı. Ahmet Altan'ın Silivri Cezaevi'ne gönderildi.

Tutuklama kararında, 'Ahmet Altan’ın tutuklu kaldığı süre, terör suçu olması nedeniyle muhtemel infaz süresi, suçun kaçma şüphesi var sayılan katalog suçlardan olması, tutuklama şartlarının devam etmesi, şahsi ve diğer halleri ve ilgili suçun alt ve üst sınırları dikkate alındığında tutuklamanın amaca daha uygun olduğu, adli kontrol tedbirlerinin amaca hizmet etmeyeceği ve yetersiz kalacağı' kaydedildi.

T24' açıklama yapan Ahmet Altan'ın avukatı Figen Çalıkuşu, kararın yasal olmadığını ve izahı zor olduğunu belirtti. Hükmün ortada olduğunu, sadece İstinaf ve Yargıtay'ın dokunabileceğini söyleyen Çalıkuşu, yasal olmayan bir sürecin yasal olmayan bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Kararın okunmak için duruşma açıldığını ve bir nevi sorgu yapıldığını aktaran Çalıkuşu, hükümden sonra sorgu yapılamayacağını ifade etti. Tutuklanma sebeplerinin CMK'da açıkça yazdığını ve Ahmet Altan için gösterilen sebebin bunların arasında olmadığını ifade eden Çalıkuşu aleyhe bozma yasağını hatırlatarak 'cezanın artırılma ihtimalinin' gerekçe gösterilmesini hukuki cehalet olarak nitelendirdi. Bunları mahkemeye söylemenin insanın canını sıktığını söyleyen Çalıkuşu; mahkemenin, 'Ben yasayı böyle yorumluyorum, farklı pencereden bakıyorum' dediğini aktardı.

Ne olmuştu?

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Şubat 2018'de açıkladığı kararında, sanıklar Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar vermişti.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen bu karar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nce de hukuka uygun bulunmuştu.

Bu kararın da temyiz edilmesi üzerine, dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne gönderilmiş, yüksek mahkeme, Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığa, "Anayasa'yı ihlal" suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını bozmuştu.

Sanıklardan Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın eyleminin "Anayasa'yı ihlal" değil, "terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçunu oluşturduğuna karar veren daire, bu sanıkların "Anayasa'yı ihlal" suçuna fail olarak iştirak ettiklerinin kanıtlanamadığını belirtmişti. 

Anayasa Mahkemesinin "kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğine" ilişkin kararı üzerine adli kontrol hükümleri kapsamında tahliye edilen Mehmet Altan'ın yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatine karar verilmesini isteyen yüksek mahkeme, sanıklar Şükrü Tuğrul Özşengül, Fevzi Yazıcı ve Yakup Şimşek'in eylemlerinin ise, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçunu değil, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçunu oluşturduğuna kanaat getirmişti.

Daire, tutuklu 5 sanığın tahliye taleplerini reddetmişti.

Davaya tekrar bakan İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, bozma ilamına uyarak tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına hükmetmişti.

4 Kasım 2019'da 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Ahmet Altan'a "örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım" suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi, suçun niteliği ve tutuklulukta geçirdiği süre gözetilerek tahliyesine karar verildi. Gazeteci Nazlı Ilıcak "örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı, suçun niteliği ve tutuklulukta geçirdiği süre gözetilerek adli kontrolle tahliyesine karar verildi. Mehmet Altan'ın ise beraatine hükmedildi. Bu kararın ardından Ahmet Altan 23 Eylül 2016'dan bu yana tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden tahliye edildi.

Tahliye kararının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı karara itiraz etti. Savcılığın itirazını değerlendiren 26. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazı reddederek başvuruyu 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

27. Ağır Ceza Mahkemesi, savcının Ahmet Altan'ın tahliyesine yönelik itirazını kabul etti. Tahliye kararını kaldıran mahkeme Altan hakkında yakalama kararı çıkardı. Altan, bugün akşam saatlerinde yeniden gözaltına alındı.

TIKLAYIN - Ahmet Altan ve yargı reformunun gizleyemediği hukuk düzeni: “Harici davranışları dikkate alınarak…”

TIKLAYIN - 1138 gün tutuklu kalan Ahmet Altan hakkında tahliyeden 7 gün sonra tekrar yakalama kararı!

TIKLAYIN - Polis, tahliye edildikten bir hafta sonra hakkında 'yakalama' kararı çıkarılan Ahmet Altan'ı gözaltına aldı

TIKLAYIN - Ahmet Altan’ın tutuklanmasına itiraz: Yasada olmayan bir dayanak uydurularak tahliye kaldırıldı