Gündem

Adalet Bakanı Gül'den Arınç'ın 'ihsası rey' eleştirisine yanıt: Teknik olarak doğru değil

"Japon makamlarından adli yardımlaşmayla ilgili bir talep gelmedi"

04 Ocak 2020 10:36

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, eski Nissan CEO'su Carlos Ghosn'un ev hapsinde tutulduğu Japonya'dan Lübnan'a kaçarken Türkiye üzerinden geçtiği iddialar sonrasında başlatılan soruşturma sürecine ilişkin bilgi verdi. Türkiye'de soruşturmanın devam ettiğini belirten Bakan Gül, "Şu an itibarıyla Japon makamlarından adli yardımlaşmayla ilgili bir talep gelmedi. Uçaklarla ilgili de tedbir konuldu. Yargı süreci devam ediyor" dedi.

Sözcü'ye yönelik İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından gazetenin yönetici ve yazarlarına verilen cezaları da değerlendiren Adalet Bakanı Gül, "Yargıtay, yargıya güveni artırıyor. Bu tür meselelerde daha fazla özgürlük anlamında, hukuk istikrarı anlamında buna yönelik imkanlar açılmıştır" diye konuştu.

Bakan Gül, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Bülent Arınç’ın damadı Ekrem Yeter’in 'FETÖ’den beraat etmesiyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın açıklamalarına ilişkin olarak da, “Savcı ihsası reyde bulundu, eleştirisi teknik olarak doğru değil” dedi.

Türkiye'nin daha özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacı olduğunu düşünüyor musunuz?

Cumhur İttifakı ile yürütme ile ilgili bir sistem ortaya konuldu. Anayasanın özüne yansıyan bir sivil anayasa ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. 17 yılda Anayasa'da çok önemli adımlar atıldı. Toplumun ortak beklentisini karşılayacak bir sivil anayasaya ihtiyaç var.

Siyasi parti kapatılması dönemi Türkiye'de bitti denebilir mi?

Anayasa değişikliğiyle parti kapatma zorlaştırıldı. Partinin değil de kişinin cezalandırılası yaklaşımı hayata geçildi. Bu da AK Parti döneminde hayata geçen bir reform.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı'nın son açıklamaları var... Bülent Arınç'ın damadı Ekrem Yeter'le ilgili değerlendirmeleri oldu. Sayın Arınç cevap verdi. Sonra siyasetçiler de açıklamalar yaptı... Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Savcılık makamı bir bütündür. Savcılık talepte bulunur mahkeme karar verir. Savcının dava açması bir karar değildir. Savcı ihsası reyde bulundu eleştirisi teknik olarak doğru değil. Savcı, hakim değildir. İddiada bulunandır.

Samsun Cumhuriyet Savcısı'nın Abdullah Gül, Babacan ve Davutoğlu fotoğraflarından bir görsel paylaşımı yaptı. Buna ne dersiniz?

Bu konuda hâkim ve savcılarımızın tarafsızlığına gölge düşürecek girişimlerde bulunmaması gerekir. Kişilik haklarına yönelik bir adım atacaksanız cübbenizi çıkarıp bunu yapacaksınız. Hakimler ve Savcılar Komisyonu bu konuyla ilgili incelemesini sürdürüyor. Hâkim ve savcıların görüşleri olabilir ama bunu sosyal medyada, günlük hayatlarında göstermemelidir.

Osman Kavala tartışması... Bu konu neden çözülemiyor? AİHM kararı var... Ne söylemek istersiniz?

Yürüyen bir dava ile ilgili hakim ve savcılık yapmak doğru değil. Ama şunu AİHM'le ilgili söylemek lazım. AK Parti 2004 yılında bunu iç hukukun parçası haline getirdi. Bireysel başvuruları... Türkiye'nin ortaya koyduğu mevzuat bağlayıcı bir durum. Genel itibariyle deliller hakkında bir bilgimiz yok. Dosyaya bakan hakim, savcı ve avukat bilir. Eğer bir karar yanlışsa bir üst merci var. Bir merci doğru karar verir deseydik, istinaf, yargıtay olmazdı. Dosyanın hakimi de değiliz. Sürecin sonucunu beklememiz gerek.

Sosyal medyadaki nefret suçları....

Özgürlükler, düşünce ifade etme bizim üzerinde titrediğimiz bir mesele. Ama kişilik haklarına saldırı, teröre destek gibi yaklaşımlar asla kabul edilemez. Sosyal medyada da bazı hesaplar sahte isimlerle saldırılar yapıyor. O kişinin tespiti konusunda yardım etmek istemeyen kurumlar da olabilir. Bir kişinin başka bir kişiye haysiyet anlamında saldırıda bulunması, terör propagandası yapması kabul edilemez. Hukuk da bu konuda gerekeni yapacaktır.

Anayasa Mahkemesi'nin Wikipedia kararıyla ilgili değerlendirme yapar mısınız?

Mahkeme bir gerekçeli karar yayımlamadı. Türkiye bir hukuk devleti ve mahkemelerin verdiği kararlar da bağlayıcıdır. Türkiye'yi terörle şiddetle özdeşleştirmeyi kabul edemeyiz. Son yargı paketinde suça konu olan metindeki ilgili kısımın çıkarılması gibi bir düzenleme de yapıldı. Bu platformda zaman zaman bizler de faydalanıyoruz.

Çek meselesi

Çekin ödenmemesi ticari hayatı olumsuz etkiliyor. Ödenmediği takdirde hapis olabiliyor. Galiba 800 civarında kişi hapiste yatıyor. İnfazla ilgili bir konu Meclis gündemine gelirse değerlendirilebilir. Önemli olan konu bu borcun ödenmesi. Bu meclis takdirinde bir konu.

Nafaka düzenlemesi... Süresiz nafaka adil değil deniyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Üzerine çalışılması gereken bir konu. Bir kişi boşandıysa artık her konuda ayrı oldukları anlamına gelir. Eğer bir kadının nafaka dışında bir geliri yoksa onun da elinden alınmaması gerekir. Yeni mağduriyet oluşturmamak için bu konuda tüm taraflar dinlendi. Tüm önerileri toparladık. Yeni mağduriyetlerin oluşmaması gerekir.

Af ceza indirimi, infaz kanununda düzenleme...

Bu konuda hem MHP'den hem partimizden açıklamalar oldu. Meclis açıldığında bu konu AK Parti grubu başta olmak üzere Meclis'in gündeminde olan bir konu. Grubumuzun konuyla ilgili kararı nedir, teknik hususlar nelerdir, akademi ne diyor? Biz teknik olarak baktık artık Meclis karar verecek. Yaşlı, kadın, hamile vs infazın evde çekilmesi, hafta sonu infaz gibi uygulamalar... İyi halin de değerlendirildiği öneriler de var. Ancak son takdir elbette Meclis'indir.

Kadına yönelik şiddet...

Paradigmayı düzenlemek insanın kendisinde başlıyor. Kanun da değiştirseniz anayasa da değiştirseniz bu konu kişide başlıyor. Kollukla ilgili ne gibi eksiklikler var bu konuda önemli düzenlemeler yapıldı. Tüm bu çalışmalar aile bakanlığının koordinasyonunda yürütülüyor. Eksiklikler belirtildiğinde bizler de adımlar atıyoruz. İşin esası yargı mağdur olduğunda geliyor. İşin temeli kadının şiddete maruz kalmaması. Bu konuda medyaya, kamu kurumlarına büyük görevler düşüyor.

Sözleşmelilere kadro meselesi var...

Cumhurbaşkanımızın adaletli bir yaklaşımı var. Bizim de üzerinde çalıştığımız bir konu. Bizde de arkadaşlarımız ciddi çaba gösteriyor.

Çocuklu mahkumlar konusu...

O konuda bir çocuklarıyla kalan 700 civarında kişi var. Bunların daha iyi koşullarda yaşamaları için gerekli destekleri veriyoruz. Bu kişilerin infaz durumlarıyla ilgili kanun gerektiren noktalar var. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Selahattin Demirtaş ile ilgili bir şey söylemek ister misiniz? Sağlık sorunuyla ilgili savcılık gerekli bir açıklama yaptı.

KHK'larla ilgili son durum

OHAL Komisyonu kuruldu. Onlar karar veriyor. Bir kişi bile mağdur olmaması için tüm yollar açıldı...

FETÖ elebaşının iadesi

Henüz bu konuda bir gelişme söz konusu değil...

Kürtçe

Mahkemelere gidip Diyarbakırlı bir anne Kürtçe konuşuyor. Kürtçe konuşuyor ama “bilinmeyen bir dil” ya sen bin yıldır konuşulan bir dile nasıl bilinmeyen dil dersin? 50 yıldır anne oğluyla konuşmuş, diline, inancına engel oluyorsun. Bu konudaki inkar, asimilasyon politikaları geçmişte çok uygulandı. Bunların bir daha yaşanmaması hem hukukun hem siyasetin çıkardığı önemli derslerdir. Vatandaşımızın ekmeğini büyütmek ve özgürlüğünü artırmak 2023’ün temel vizyonu.