Gündem

Adalet Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş, Danıştay üyeliğine seçildi

02 Haziran 2022 07:24

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Danıştay üyeliğine seçme kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş, Danıştay üyeliğine seçildi. Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcılığına Akın Gürlek atandı.

Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kuş, Anayasa'nın 155'inci maddesi ile Danıştay Kanunu'nun 8 ve 9'uncu maddeleri gereğince Danıştay üyeliğine seçildi.

Adalet Bakan Yardımcılığına atama

Öte yandan Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcılığına Akın Gürlek'in atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan atama kararına göre, Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcılığına Akın Gürlek atandı. Atamanın 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3'üncü maddeleri gereğince yapıldığı belirtildi. 

Önce İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, ardından ise 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevlerini yürüten Akın Gürlek’in verdiği bazı kararlar kamuoyunda tartışma yaratmıştı. Bunlardan bazıları şöyle:

  • Gürlek, Sözcü gazetesi yazarlarını "örgüte yardım" suçundan mahkûm eden mahkemenin başkanıydı.
  • HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a örgüt propagandası suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası veren Gürlek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu ise sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapisle cezalandırdı.
  • Gazeteci Can Dündar'ı kaçak ilan ederek gayrimenkullerine el koyma kararı verdi.
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'yı 2,5 yıl hapisle cezalandıran isim oldu.
  • Akın Gürlek'in en tartışmalı kararı ise Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Enis Berberoğlu'na ilişkin verdiği hak ihlali kararını uygulamayarak AYM'ye direnmesiyle oldu.

Danıştay'a seçilenler Resmi Gazete'de

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Kurulunca, boş bulunan 3 Danıştay üyeliği yapılan seçime ilişkin karar da Resmi Gazete'de yer aldı. Böylece, HSK Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Barış Tüfenkci, Konya Bölge İdare Mahkemesi Daire Başkanı Kenan Balan ve Ankara İdare Mahkemesi Başkanı Nurten Çolakoğlu, Danıştay üyeliğine seçildi.

TIKLAYIN - Danıştay’a 3 yeni üye seçildi