Medya

Adalet Atlası'nın yeni bölümü yayında: Kapatma nasıl dönüşüyor, kimler gardiyan oluyor, içeridekiler üreterek nasıl direniyor?  

 Adalet Atlası’nın yeni bölümünde sanatçı Fatoş İrwen, siyaset bilimci Arda İbikoğlu ve sosyolog Yonca Güneş Yücel anlatıyor

26 Mayıs 2022 10:36

Adalet Atlası podcast serisinin yeni bölümünde sanatçı Fatoş İrwen, siyaset bilimci Arda İbikoğlu ve sosyolog Yonca Güneş Yücel ile devletin kapatma iktidarını anlatıyor. Oyuncu Cihat Süvarioğlu’nun Silivri Cezaevi’nde kalan bir mahkûmun yaşadıklarını seslendirmesiyle açılan “Dönüşen kapatma” başlıklı bölümde, hapishanelerin Osmanlı’dan bugüne dönüşümü, bu mekânların dışına taşan yeni kapatma biçimleri ile birlikte tartışılıyor.   

Anadolu Kültür’ün hazırladığı ve Hazal Özvarış’ın moderatörlüğünü yaptığı bölümde, kapatmanın faili olarak gardiyanlar ele alınırken hapishane içinde tutuklu ve mahkûmların üreterek nasıl alanlar açtığına 28 yıldır cezaevinde tutulan şair İlhan Sami Çomak’ın yazdıklarından başlayarak bakılıyor. Oyuncu Settar Tanrıöğen’in Çomak’ın İletişim Yayınevi’nden çıkan “Karınca Yuvasını Dağıtmamak” kitabından kesitler seslendirdiği kayıtta yanıtı aranan bazı sorular şöyle:

Hapishane modeli başarısız olmasına rağmen neden devam ediyor? Islah anlayışından uzaklaşan devlet, hapishane cezasını nasıl ele alıyor? Bugün kim gardiyan olmak istiyor? Değişen kadrolaşmalar gardiyanların suçlu ve masum algısını nasıl etkiliyor? Mahkûm ve tutuklular kapatılmaya nasıl direniyor? Edebiyat ve sinemanın kapatılmaya dair yarattığı suskunlukta güncel sanat nasıl bir çatlak açıyor? Diyarbakır Cezaevi kadınlar koğuşunda neler oluyor?

 Bölümü dinlemek için:

 Adalet Atlası'nın yeni ve eski bölümlerini ilgilenenler podcast hesaplarından (Spotify, YouTube, Apple Podcasts) dinleyebilir, güncellemeler için sosyal medya hesapları (Instagram, Twitter, Facebook) takip edebilir.