Spor

Avustralya'da kadın futbolcular kazandı: Artık "eşit işe eşit ücret"

06 Kasım 2019 22:39

Avustralyalı kadın futbolcuların yaklaşık 3 yıldır verdiği mücadele bugün kazanımla sonuçlandı.

2015'den beri sektörde cinsiyet eşitsizliği olduğunu savunan milli takımdaki kadın futbolcuların üyesi oldukları Avustralya Profesyonel Futbolcular (FFA) Sendikası, Avustralya Futbol Federasyonu ile bir anlaşma imzalandı.

Birgün'ün haberine göre Avustralya Futbol Federasyonu'nun kararıyla kadınlar, erkek futbolcularla aynı miktarda maaş ve reklam geliri elde edecek.

'Matildalar' lakaplı Avustralya Kadın Milli Takımı, bu sene Fransa'da düzenlenen Dünya Kupası'ndan önce, daha eşit bir ücret alabilmek için FIFA'ya gitmişti.

Milli takım oyuncusu Elise Kellond-Knight uzun zamandır düşledikleri şeyin gerçek olduğunu ve artık eşit koşullar altında yeşil sahaya çıkmaktan büyük bir memnuniyet alacaklarını söyledi.

Anlaşma neleri içeriyor?

Bugün imzalandığı duyurulan anlaşma, oyuncuların eşit maaş almaları, reklam gelirlerinin iki takıma da eşit dağılımı, seyahatlerde kadınların da erkekler gibi 'Business Class'da yolculuk edebilmelerini kapsıyor.

Anlaşma ayrıca, ulusal takım için oynayan kadınların hamilelik sırasında ve geri dönüşlerinde desteklenmelerini sağlamak için FFA'nın ebeveyn izni politikasını yeniden düzenlenmesini de içeriyor.

FIFA'da cinsiyet eşitsizliği devam

Ancak anlaşmada tartışılan noktalar da var. Erkek milli takımı yine Dünya Kupası etkinliğinde kadınlardan daha fazla gelir elde edebilecek. Bunun nedeni ise FIFA'nın toplam ödül havuzunu erkek takımlar için daha yüksek belirlemesi. 

2018 Erkekler Dünya Kupası için toplam ödül havuzu 400 milyon dolarken Fransa'daki 2019 Kadınlar Dünya Kupası yaklaşık 30 milyon dolardı.