Dünya

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri McConnell: Olası bir harekât Türkiye'nin dünya sahnesinde daha da izole olmasına sebep olur

"ABD'nin çıkarlarına en iyi şekilde ABD'nin liderliği hizmet eder, geri adım atmak veya geri çekilmek değil"

07 Ekim 2019 23:31

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk olarak aylar önce aldığı ve bugün yeniden tekrarladığı Suriye'den temelli çıkma kararına partisinden gelen itirazlar devam ediyor. Son olarak Cumhuriyetçi Partili Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, 'Türkiye'nin SDG ile bir çatışmaya girmesinin Türkiye-ABD ilişkilerini riske attığını' söylerken, "Olası bir harekât Türkiye'nin dünya sahnesinde daha da izole olmasına sebep olur" dedi.

McConnell, Trump'ın Türkiye ile SDG arasındaki olası çatışmayı durdurmak için çabalaması gerektiğini ifade ederken, "ABD'nin çıkarlarına en iyi şekilde ABD'nin liderliği hizmet eder, geri adım atmak veya geri çekilmek değil" açıklamasında bulundu.

McConnell'ın açıklamaları şöyle:

"Ocak ayında ABD Senatosu nitelikli çoğunluk ile iki partinin de desteklediği, Suriye'de süren IŞİD ve El Kaide tehditine karşı endişeyi ifade eden, Suriye ve bölgede ABD'nin uzun süreli güvenlik çıkarlarını idrak eden ve Suriye'deki askeri varlığın devamını destekleyen bir yasa tasarısı geçirdi.

"Rusya, İran ve Esad rejimine fayda sağlar"

"İki partinin de aynı yönde oy kullanmasına sebep olan şartlar bugün de geçerli. Halifelik fiziksel açıdan ortadan kaldırılmış olsa da IŞİD ve El Kaide hâla Suriye'de tehlikeli güçler olarak varlıklarını sürdürüyorlar. Suriye'deki iç savaş ciddi güvenlik ve insani risk oluşturuyor.

"ABD güçlerinin Suriye'den aceleci bir şekilde çekilmesi sadece Rusya, İran ve Esad rejimine fayda sağlar. Ayrıca IŞİD ve diğer terörist grupların toparlanma riskini yükseltir.

"Türkiye'nin dünya sahnesinde daha da izole olmasına sebep olur"

"Başkana ABD liderliği gösterme, çok ülkeli koalisyonumuzu bir arada tutma ve NATO müttefikimiz Türkiye ile Suriye'deki yerel terörizm karşıtı partnerlerimizin ciddi bir çatışma içerisine girmesini engelleme çağrısı yapıyorum. Türkiye'nin Suriye'deki partnerlerimizle bir büyük çatışma içerisine girmesi Türkiye'nin ABD ile bağlarını ciddi anlamda riske atar ve Türkiye'nin dünya sahnesinde daha da izole olmasına sebep olur.

"Obama yönetiminde zor yoldan öğrendiğimiz gibi ABD'nin çıkarlarına en iyi şekilde ABD'nin liderliği hizmet eder, geri adım atmak veya geri çekilmek değil."

ABD Kongresi'nde 2018 yılında yapılan ara seçimler sonrası, üst meclis olan Senato'da Cumhuriyetçiler çoğunluğunu korurken, Temsilciler Meclisi ise Demokrat Parti kontrolüne geçmişti.

TIKLAYIN - ABD: Türkiye Suriye'nin kuzeyi için harekete geçecek, dahil olmayacağız

TIKLAYIN - Trump'tan Suriye açıklaması: Bu saçma ve sonsuz savaştan çıkmanın, askerlerimizi eve getirmenin zamanı geldi

TIKLAYIN - Trump’ın Suriye kararına partisinden karşı çıkış

TIKLAYIN - Cumhuriyetçi Senatör Graham: Türkiye Suriye’ye girerse yaptırım, NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısı yapacağız

TIKLAYIN - Clinton'dan Trump'a: Türkiye ile Rusya'nın otoriter liderlerinin safında yer aldın

TIKLAYIN - Trump'tan Türkiye'ye ağır tehdit: Ekonomini yok ederim

TIKLAYIN - Dolar/TL 5.80'i geçti!