Dünya

ABD, Paris İklim Anlaşması'ndan çekiliyor

Paris İklim Anlaşması'nda ABD, 2025'e kadar ısı tutucu emisyonlarını 2005 seviyesinin en az yüzde 26 altına düşüreceğini belirtmişti

05 Kasım 2019 07:27

ABD hükümeti resmi olarak Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararı aldı. Çekilme süreci bir yıl sürecek ve ABD Kasım 2020 seçimlerinden bir gün sonraya kadar anlaşmadan çekilmiş olamayacak.

Küresel sıcaklıkların 3 derece daha artması, doğa felaketlerinin milyonlarca insanın hayatını etkilemesi beklenirken ABD, 2015'te Paris'te gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda imzalanan iklim anlaşmasından çekilen ilk ülke olacak. 

Çekilme kararını duyuran ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, anlaşmanın ABD'li çalışanlar, şirketler ve vergi mükellefleri için adaletsiz bir ekonomik yük olacağını, ABD'nin hâlihazırda zaten ısı tutucu emisyonlarını azalttığını söyledi. 

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in çarşamba günü Paris iklim anlaşmasının 'geri dönülemezliği'ni vurgulayan bir anlaşma imzalaması bekleniyor. Trump'ın anlaşmadan çekilme kararını değerlendiren Macron "Bu durum Fransa-Çin'in iklim ve biyoçeşitlilik alanında partnerliğini daha da önemli kılıyor" dedi. 

Paris İklim Anlaşması'nda ABD, 2025'e kadar ısı tutucu emisyonlarını 2005 seviyesinin en az yüzde 26 altına düşüreceğini belirtmişti. Birçok ülke 2050'de sıfır karbon emisyonu seviyesine gelmeyi hedefliyor. Fakat Çin, ABD ve Hindistan dışındaki ülkeler dünyadaki iklim ayak izi ve karbon emisyonunun yalnızca yüzde 11'ini oluşturuyor.