Dünya

ABD'nin sınır dışı ettiği Avustralya vatandaşı: Kürtaj yaptırıp yaptırmadığım soruldu

13 Temmuz 2022 15:27

T24 Dış Haberler

Avustralyalı bir kadın, Kanada'ya giderken aktarma uçuşu için indiği ABD'de gözaltına alındığını, parmak izlerinin kayda geçirildiğini, kürtaj geçmişi konusunda sorgulandığını ve hızlı bir şekilde sınır dışı edildiğini belirtti. 

The Guardian'ın aktardığına göre Brisbaneli Madolline Gourley, Kanadalı bir ev sahibi ile seyahati sırasında kedileri ve evine bakması karşılığında konaklama için anlaştı. Gourley, aktarma uçuşunun bulunduğu ABD'nin Los Angeles kentine 30 Haziran'da indiğinde "planı şüpheli bulunduğu için" gözaltına alındı. 

Gourley havalimanında bir gözaltı odasına alındığını, iki kez sorgulandığını, üstünün arandığını, fotoğrafının çekildiğini ve parmak izlerinin alındığını belirtti. 

ABD sınır güvenlik yetkililerinden birinin bol elbise giyen Goruley'e "hamile olup olmadığını" sorduğu belirtildi. Gourley hamile olmadığını söylediğinde sınır yetkilisinin kendisine "geçmişte kürtaj yaptırıp yaptırmadığını" sorduğunu ifade etti. 

Guardian Avustralya'ya konuşan Gourley, "Beni bir odadan diğerine götürüp tekrar hamilelik sorusunu sordu. Unuttu mu yoksa yalan söyleyip söylemediğimi mi anlamaya çalışıyordu bilmiyorum. Yine hayır deyince bu sefer 'Yakın zamanda kürtaj yaptırdın mı?' diye sordu" dedi.

Gourley, "Bunun arkasındaki süreci bilmiyorum. Sadece, 'Bunun benim durumumla ne alakası var' diye düşündüm" dedi.

Avustralya vatandaşı, yetkililerin kendisine bir daha ABD'ye girmeyeceğini söylediğini ve vizesini ihlal ettiği gerekçesiyle ilk uçakla Brisbane'e geri gönderileceğinin kendisine bildirildiğini dile getirdi. 

ABD Gümrük ve Sınır Koruması muameleyi "profesyonellik dışı" diye nitelendirirken Gourley'den özür diledi.

ABD Yüksek Mahkemesi, geçen haftalarda Roe v. Wade emsal kararını reddederek kürtajı anayasal hak olmaktan çıkarmıştı.