Gündem
BBC Türkçe

ABD'li yetkili: Amacımız önce ateşkes sağlamak, sonra müzakereyle çözüm bulmak

Yetkili, Trump'ın ateşkes sağlanacağından oldukça emin olduğu için üst düzey bir heyeti Türkiye'ye göndermeye karar verdiğini söyledi

15 Ekim 2019 07:59

ABD'den üst düzey bir yetkili, Başkan Trump'ın Türkiye'ye yaptırım uygulama kararıyla ilgili gazetecilere bilgi verdi.

Beyaz Saray'ın internet sitesinde yayımlanan döküme göre, adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, Türkiye'nin mevcut ekonomik zayıflıkları göz önüne alındığında yaptırım kararının çok ciddi olduğunu söyledi.

Yetkili, amaçlarının müzakereyle mevcut duruma çözüm bulmak olduğunu ve üst düzey bir heyetin Ankara'ya gideceğini ifade etti.

Ankara'ya gidecek heyette Başkan Yardımcısı Mike Pence'in de olacağı açıklandı.

Yetkili, Trump'ın dün hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Genel Komutanı Mazlum Kobani ile görüştüğünü belirtti. Yetkili, ABD'nin iki taraf arasında arabuluculuk yapabileceğini söyledi.

Yetkili, bundan sonra yapmak istediklerini, "İlk olarak, ateşkesle ve kuzeydoğu (Suriye'de) var olan farklı çıkarlar arasında bir uzlaşma sağlamak. Daha sonra yalnızca ortağımız SDG ve halen bölgede olan kendi askerlerimiz değil, Türk ordusu ve birçok durumda disiplinsiz ve vahşi milislerinin yanı sıra Rusya ve Suriye ordusunun da olduğu yerde kalmasını sağlamak. Daha sonra da Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını gidererek, güvenlik ihtiyacını ve kuzeydoğu Suriye'de yaşayanların ihtiyaçlarını karşılayacak bir dizi plan ortaya koymak" olarak açıkladı.

Yetkili, Trump'ın ateşkes sağlanacağından oldukça emin olduğu için üst düzey bir heyeti bu kadar kısa bir süre içerisinde Türkiye'ye göndermeyi düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir