Dünya

ABD, İran Ulusal Bankası'na yaptırım kararı aldı

ABD'de bugün Trump başkanlığında 'İran'a askeri müdahale' konulu ulusal güvenlik toplantısı yapılacak

20 Eylül 2019 17:32

ABD Başkanı Donald Trump, İran Ulusal Bankası'na yaptırım uyguladıklarını açıkladı. 

Trump, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, İran Ulusal Bankası'na 'en üst seviyede' yaptırım uygulanmasını talep ettiğini söyledi. Trump, İran'a askeri seçenekler konusunda ABD'nin her zaman hazırlıklı olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin daha fazla soru yanıtlamayan Trump'ın açıklaması ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'e İran'a yönelik yaptırımları arttırma isteğinin ardından geldi.

Al Arabiya'da yer alan habere göre, ABD Başkanı Donald Trump başkanlığında bugün bir ulusal güvenlik toplantısı yapılacak. Toplantının gündemi İran'a askeri müdahale seçenekleri olacak.

İran'dan tepki

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, İran devlet medyasında yer alan açıklamasında, ABD'nin, İran Merkez Bankası, İran Ulusal Kalkınma Fonu ve İran'ın askeri alışverişlerinin finansal transferleri için kullanılan Etemd Tejarate Pars adlı şirkete yönelik yaptırımlarını eleştirdi.

İran ekonomisinin, yaptırımlar karşısında ne kadar dayanıklı olduğunu herkese ispatladığını savunan Himmeti, "Merkez Bankasına yeniden yaptırım uygulanması, ABD'nin İran'a baskı aracı bulma konusunda elinin ne kadar boş olduğunu gösteriyor. ABD'nin yaptırımlarda defalarca kez başarısız olması her zamankinden daha etkisiz olduğunun göstergesidir" görüşünü paylaştı.

Himmeti, İran Merkez Bankasının son dönemde başarılı olduğunu ve piyasalarda da istikrarı sağladığını belirterek, "İran ticareti ve mali işlemleri, ABD'nin yaptırım uygulayamayacağı kanallardan gerçekleşmektedir" değerlendirmesinde bulundu.