Dünya

ABD Dışişleri'nden İdlib'de ateşkes açıklaması

"Asıl önemli olan şey sivilleri ve sivil altyapıyı hedef alan saldırıların durmasıdır"

04 Ağustos 2019 08:30

ABD Dışişleri Bakanlığınca Suriye'nin kuzeybatısında ateşkes ilan edildiği haberlerinin memnuniyetle karşılandığı belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada önemli olanın sivilleri ve sivil altyapıyı hedef alan saldırıların durması olduğu bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, İdlib'de sağlanan ateşkesle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Ortagus, açıklamasında, "ABD, Suriye'nin kuzeybatısında ateşkes ilan edildiği haberlerini memnuniyetle karşılamaktadır, ancak asıl önemli olan şey sivilleri ve sivil altyapıyı hedef alan saldırıların durmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Suriye'de sadece siyasi çözüm" 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ateşkesle ilgili çabasına da işaret eden Ortagus, "ABD, Suriye'de askeri bir çözüm olmadığına inanmaktadır. Suriye'de sadece siyasi çözüm, tüm Suriyelilere güvenli ve istikrarlı bir gelecek sağlayabilir." ifadeleriyle Suriye'de siyasi çözüme atıf yaptı. Ortagus, BM öncülüğündeki siyasi çözüm arayışlarını ABD olarak desteklemeye devam edeceklerini de belirtti.

Ateşkesle ilgili tüm çabaların önemini vurgulayan Mortagus, "Soçi'de 2018 Eylül ayında mutabık kaldıkları ateşkesi onarma konusunda beraber çalışan Türkiye ile Rusya'nın çabalarını takdir ediyoruz." ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Esad hükümeti, 'İdlib gerginliği azaltma bölgesi' anlaşmasının uygulanması şartıyla Birleşmiş Milletler'in (BM) de soruşturma kararı verdiği bölge üzerinde geçici ateşkesi onayladı.

Ateşkes kararı, Kazakistan'ın başkenti Nursultan'da Astana müzakerelerinin 13'üncü turunun başladığı gün alındı. Astana'da yapılan ikili görüşmeler kapsamında Rus ve Türk heyetler 'İdlib' gündemiyle bir araya gelmişti.