Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: Suriye’yi işgal etmek Erdoğan’ın kararıydı; Trump sadece askerlerini tehlikeden uzağa çekti

12 Ekim 2019 01:38

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda başlattığı Barış Pınarı Harekâtı bölgesinde kalan askerlerini çekmesi kararının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alındığını söyledi. Pompeo, Suriye’yi işgal etmek Erdoğan’ın kararıydı; (ABD Başkanı Donald) Trump sadece askerlerini tehlikeden uzağa çekti” dedi.

WKRN-TV’den Chris Bundgaard’a konuşan Pompeo, son günlerde Suriye yaşananlarla ilgili bir soruya şu cevabı verdi:

“Bugün, hatta şu anda burada otururken bile özenli ve sebatla çalışıyoruz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ikna etmeye çalışıyoruz. Bunun için de yapılacak en doğru şey oturmak ve ona ‘kayda değer’ sayıda Kürdü riske atacak bir harekette bulunmanın kabul edilemez olacağını net bir şekilde söylemek.”

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, niyetinin bu olduğunu açık bir şekilde söyledi"

ABD askerlerinin bölgeden çekilmesine dair hafta başında alınan kararın kendisini şaşırtıp şaşırtmadığıyla ilgili de konuşan Pompeo, “Suriye’yi işgal etmek Erdoğan’ın kararıydı. Başkan Trump’ın kararı şuydu: Pazar akşamı o alanda çok fazla askerimiz olmadığını söyledi, tehlike altındaydılar, onları geriye, tehlikeden uzağa çekti. Türkler önemli sayıda geliyorlardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, niyetinin bu olduğunu açık bir şekilde söyledi ve Başkan Trump doğru kararı yaparak o Amerikan askerlerini tehlikeden uzaklaştırdı” ifadelerini kullandı.

"Kuzeydoğu Suriye’deki Kürtleri korumak için gereken şeyin yapılması adına dünyayı harekete geçiriyoruz"

Pompeo, Dışişleri Bakanlığı’nın şimdiki görevinin ise şu olduğunu söyledi:

“Türkiye’nin, Erdoğan’ın yapabileceklerini söylediği şeyi yapmaması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz; ekonomik gücümüzü, diplomatik gücümüzü, elimizdeki her türlü aracı kullanıyoruz.

"Türkiye’de ve bölgede, sahada çalışan ekiplerim var. Başkentlerle çalışıyoruz. Bu öğleden sonra Avrupalı meslektaşlarımla konuşacağım. Kuzeydoğu Suriye’deki Kürtleri korumak için gereken şeyin yapılması adına dünyayı harekete geçiriyoruz. Bunun önemli olduğunu, yapılması gereken doğru şey olduğunu biliyoruz ve Amerika bunu başarmaya kendini adadı.”