Dünya

ABD'den Aramco saldırısı yorumu: Savaş nedeni

18 Eylül 2019 22:07

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçen hafta Suudi Arabistan'ın doğusundaki Aramco petrol tesislerine yönelik saldırıların 'savaş nedeni' olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, geçen hafta cumartesi günü sabah saatlerinde Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Aramco'ya ait petrol tesislerine düzenlenen ve Husiler tarafından üstlenilen saldırıların 'savaş nedeni' olarak tanımladı.

Husilerin saldırıyı üstlenmesini 'hileli bir iddia' olarak değerlendiren Pompeo, "Bu Ayetullah'ın küresel enerji arzı üzerinde risk oluşturan bir parmak izine sahip olduğu gerçeğini değiştirmiyor” dedi.

Konunun, gelecek hafta ABD'nin New York kentinde yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarında kesinlikle gündeme geleceğini belirten Pompeo, "New York'ta bunu konuşacağız, elbette Suudiler de gündeme getirecek." dedi.

Bir kez daha saldırıdan İran'ın sorumlu olduğunu savunan Pompeo, Riyad'da bu süreçle ilgili tüm detayları konuşacaklarını sözlerine ekledi.

Salı günü NBC'ye konuşan resmi kaynaklar İran'a nasıl karşılık verileceği konusunda farklı seçenekleri tarttıklarını belirtmişti.