Dünya

ABD'de silah yasalarını sertleştirecek tasarı, Senato'dan geçti

İki partiden de destek alan tasarı, Temsilciler Meclisi'nde görüşülecek

24 Haziran 2022 08:10

T24 Dış Haberler

ABD'nin yasama organı Kongre'nin üst meclisi Senato, iki partinin de üzerinde anlaşmaya vardığı silah şiddeti yasasını geçirerek oylanmak üzere Temsilciler Meclisi'ne gönderdi. Tasarı, yasalaşması durumunda on yıllardır silah şiddetine karşı atılmış en ciddi adımlardan biri olacak.

Yıllar boyunca Cumhuriyetçilerin, Demokratların silah haklarını sınırlama planlarını çeşitli prosedürlerle engellemesinin ardından, geçen ay New York ve Texas'ta meydana gelen silahlı saldırılar nedeniyle iki partiden isimler haftalar boyunca kapalı kapılar ardında görüştü.

13 milyar dolar değerindeki yeni tasarı, yasalaşması durumunda en genç silah alıcıları hakkındaki geçmiş taramalarını yoğunlaştıracak, aile için şiddet uygulayan birçok kişinin silah satın alabilmesinin önüne geçecek ve silah alması durumunda tehlike yaratabilecek insanların tespit edilmesini kolaylaştıracak.

Tasarı kapsamında okul güvenliği, akıl sağlığı ve şiddeti önleme gibi konulara yoğunlaşan yerel programlara mali yardım yapılması bekleniyor. 

Ara seçim yılında Kongre'ye sunulan tasarı, Demokratların yıllardır hedeflediği paketler kadar kapsamlı değil. Demokratlar, saldırı tüfekleri ve saldırılarda sıkça kullanılan ek mermili şarjörlerin de yasaklanmasını istiyordu.

Demokrat Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, "Bu ülkemizdeki silah sorunları ile ilgili tüm sorunları çözmeyecek. Ancak doğru yönde, uzun süre önce atmamız gereken bir adımı attık. Bu tasarıyı geçirmek gerçekten önemli ve hayat kurtaracak" dedi.

Perşembe akşamı oylanan tasarı, 33 Cumhuriyetçi senatörün "hayır" oyuna karşı, 65 senatörün "evet" oyu ile kabul edildi.