Dünya

ABD'de Demokratlar arası canlı yayın tartışmasında ikinci gece: Yarışta geride kalan aday adayları "merkezci" Biden'a yüklendi

01 Ağustos 2019 08:16

T24 Dış haberler

2020'de Demokrat Parti'nin ABD başkan adayı olmak için yarışan isimler arasında yapılan canlı yayın tartışmaları dün akşam devam etti.Çekilen kura ile iki ayrı gruba bölünen aday adaylarınca anketlerde birinci sırada bulunan eski başkan yardımcısı Joe Biden da sahnedeydi.

CNN'in organize ettiği tartışmada senatör Kamala Harris, eski konut ve kentsel kalkınma bakanı Julian Castro ile Senatör Cory Booker, yarışı önde götüren Biden'ı sert bir şekilde eleştirdi. Biden kendisini eleştiren isimlere vaatlerini gerçekleştirmek için yaptığı planları açıklayarak ve karşı argümanlar sunarak yanıt verdi. 

44. ABD Başkanı Barack Obama hükümetinin Başkan Yardımcısı olarak iki dönem Beyaz Saray'da görev yapan Biden, sık sık Obama döneminde uygulanan ticaret ve göçmenlik politikalarıyla ilgili de sorulara yanıt vermek durumunda kaldı.  ABD basını, Obama politikaları konusunda Biden'a yüklenilmesini "Demokrat Parti'de oluşan kaymanın bir sembolü" olarak değerlendirdi.

Biden, geçen aylarda yapılan tartışmada kendisini sert bir şekilde eleştiren ve büyük beğeni toplayan Harris'e yüklendi. Eski başkan yardımcısı, sağlık sistemi konusunda Harris'in "bir dediğinin bir dediğini tutmadığını" söyledi. 

Zamanının çoğunu savunma halinde geçirmek zorunda kalan Biden, kendisini geçmişiyle eleştiren adaylara da tepki gösterdi.

New York Times, eski başkan yardımcısının tartışmadaki performansıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Biden bir çok darbeye dayanarak Demokrat seçmenin sempatisini kazanmış olsa da yarışın tam kontrolünü eline alacak kadar güçlü bir performans sergileyemedi."

Yarışta Biden'ın en güçlü rakibi olarak görülen ve anketlerde başkan yardımcısını takip eden iki isim Vermont Senatörü Bernie Sanders ve Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren bir önceki gece sahne almıştı. Diğer aday adaylarının kendilerini tutamayacak sözler vermekle suçlamalarının ardından Sanders ve Warren birlik olup eleştirilere yanıt vermişti.