Dünya

ABD'de Demokrat Parti başkan aday adayları canlı yayında karşı karşıya geldi: Sanders ile Warren saldırdı, Biden karşılık verdi

13 Eylül 2019 08:15

T24 Dış haberler

ABD'de Demokrat Parti'nin 2020 başkan aday adayları dün akşam ABC canlı yayın tartışmasında bir araya geldi. Aday adayları çoğunlukla Monmouth Üniversitesi'nin anketi dışında bütün anketlerde birinci sırada bulunan eski başkan yardımcısı Joe Biden'a yüklendi.

Dün akşam yapılan tartışmada yarışın iddialı isimleri Biden, Senatörler Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Kamala Harris ve South Bend Belediye Başkanı Pete Buttigieg ilk kez canlı yayında karşı karşıya geldi. Geçen aylarda yapılan canlı yayınlar iki ayrı program olarak yapılıyor ve katılımcıların hangi gece tartışacağı kurayla belirleniyordu. Bu sefer programa sadece anketlerde önde bulunan on aday katıldı.

Başkan adaylığı yarışında Biden'ın en büyük rakipleri Warren ve Sanders, eski başkan yardımcısının politikalarını eleştirdiler. Biden geçen canlı yayınlara kıyasla adaylara daha agresif cevaplar verdi. Eski başkan yardımcısı, Sanders'a "sosyalist" derken Warren'ın da "varlık vergisi" teklifini sert bir dille eleştirdi. 

Bideni iki dönem başkan yardımcılığını yaptığı Barack Obama'yı sağlık politikaları ve göçmenleri sınır dışı ettiği gerekçesiyle eleştiren aday adaylarına da, "Obama'nın sekiz yılda yaptığı her şeyin altına imzamı atarım" diyerek cevap verdi.

Anketlerde ilk üçün dışında kalan isimler, öne çıkmak için ABD Başkanı Donald Trump'a yüklenmeyi tercih etti. New Jersey Senatörü ABD liderine ırkçı derken, eski Temsilciler Meclisi üyesi Beto O'Rourke "Trump beyaz ırkın üstünlüğüne inanıyor" dedi. Harris ise bir adım daha atarak, "Trump'ın sosyal medya paylaşımları yakın zamanda meydana gelen silahlı saldırıların kurşunlarıdır" dedi.

2020'nin ilk aylarında başlayacak Demokrat Parti başkan adayı ön seçimleri, 2020'nin sonbaharında kimin Trump'a karşı yarışacağını belirleyecek.