Dünya

ABD'de Cumhuriyetçi Senatör'den Türkiye'ye F-16 satışına destek

'Türkiye ile farklı düşündüğümüz konular olsa da onlar bizim NATO müttefikimiz'

30 Haziran 2022 07:44

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin etkili senatörlerinden olan Lindsey Graham, Kongre'de Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satımını destekleyeceğini söyledi. 

Graham, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, ''Biden yönetiminin NATO müttefikimiz Türkiye'ye yeni F-16'lar satma kararını destekliyorum'' yazdı. 

Güney Carolina Senatörü, ''Türkiye ile farklı düşündüğümüz konular olsa da onlar bizim NATO müttefikimiz ve sıkıntılı bir bölgede kapasitelerini artırmak ABD'nin ulusal çıkarlarına olur'' ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'ya NATO vetosunu kaldıran mutabakatın imzalanmasından bir gün sonra çarşamba günü ABD Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, Türkiye’nin F-16 filosunu modernleştirme planlarını desteklediklerini söyleyerek, “ABD, Türkiye’nin savaş uçağı filosunun modernleştirilmesini destekliyor, çünkü bu NATO güvenliğine katkı sağlıyor.” dedi.

Habertürk'ün Türk kaynaklardan edindiği bilgilere göre, ABD Başkanı Joe Biden, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la Madrid'de yaptığı görüşmede F-16 talebi konusunda kuvvetli bir sinyal verdi, destek olacağına dair ifadeler kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Türkiye'nin F-16 modernizasyonu ve yeni savaş uçağı taleplerini dile getirdi. Edinilen bilgilere göre, Başkan Biden, "Washington'a iner inmez F-16 konusunu çözmek için çalışacağım ve Kongre'den geçmesi için gayret göstereceğim" ifadelerini kullandı. 

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satabilmesi Biden'ın onayı yeterli değil. Satışın imza için Biden'ın masasına gitmeden önce yasama organı Kongre'den geçmesi gerekiyor.