Dünya

ABD Adalet Bakanlığı, soruşturmalarda gazetecilerin kayıtlarına girilmesini yasakladı

19 Temmuz 2021 23:45

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, federal savcıların sızıntı haberlere karşı açılan soruşturmalarda bazı istisnalar dışında gazetecilerin kayıtlarına girilmesini yasakladı.

ABD Adalet Bakanı Garland tarafından bugün federal savcılara gönderilen talimatta, hükümetin hassas bilgi sızıntılarını araştırırken federal savcıların, muhabirlerin kayıtlarına erişim yetkisini ciddi şekilde sınırladığı belirtildi.

Talimatta, muhabirlerin yabancı istihbarat veya terör örgütleri için çalıştıkları şüphesi ile adam kaçırma, çocuklara karşı işlenen suçlar gibi acil durum içeren istisnalar dışında telefon veya e-mail gibi iletişim kayıtlarına el konulmasının yasaklandığı bildirildi.

Mayıs ayında, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Rusya soruşturması kapsamında CNN, Washington Post ve New York Times'tan bazı gazetecilerin iletişim kayıtlarına gizlice el konulduğunun ortaya çıkması üzerine, ABD Başkanı Joe Biden, bu uygulamanın çok yanlış olduğunu açıklamıştı.

Biden, kendi döneminde Adalet Bakanlığının buna izin vermeyeceğini belirtmiş, Bakan Garland da 5 Haziran'da gazetecilere, Trump dönemindeki söz konusu uygulamanın kaldırılması için çalıştıklarını belirtmişti.

Söz konusu dönemde, Kongre'den bazı üyeler ve çalışanlarının kayıtlarına da el konulduğu haberlere yansımıştı.