Dünya

AB ülkeleri Türkiye'ye silah satışını sınırlama konusunda uzlaştı, harekâtı kınadı

14 Ekim 2019 14:43

Avrupa Birliği ülkeleri dışişleri bakanlarının Türkiye'yle ilgili olarak Suriye'deki Barış Pınarı Harekâtı ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdiği sondaj çalışmalarını görüştüğü toplantı sonrasında anlaşma sağlandı. AB ülkelerinin Türkiye'ye silah satışında sınırlama konusunda anlaştığı belirtildi. 

Toplantıda Almanya ve Fransa'nın talep ettiği Avrupa Birliği çapında Türkiye'ye silah ambargosu konusunda ise anlaşmaya varılmadı. 

Toplantı sonrası dışişleri bakanları, “Üye ülkeler Türkiye’ye silah ithalatıyla ilgili kendi güçlü ulusal pozisyonlarına bağlı kalıyor” açıklaması yaptı.

Zirvenin sonuç bildirgesinde, harekâtın "tüm bir bölgenin istikrar ve güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye attığı, sivillerin daha çok acı çekmesine ve daha çok kişinin evlerinden olmasına yol açtığı ve insani yardım çabalarını ağır bir şekilde engellediği" vurgulanarak kınandı.

Harekâtın ayrıca "Küresel Koalisyon'ın IŞİD'İ yenme çabalarında alınan mesafeye darbe vurduğu, IŞİD'in Avrupa'nın, Türkiye'nin, bölgenin ve uluslararası toplumun güvenliğine hala bir tehdit oluşturduğu" ifade edildi.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "AB dışişleri bakanları gerek kuzeydoğu Suriye, gerekse Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları konusunda bir anlaşmaya vardılar. AB bir bütün olarak hareket ediyor." dedi. 

Doğu Akdeniz'de sondaj faaliyetleri 

Avrupa Birliği, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini hedef alan sınırlayıcı tedbirler üzerinde de anlaşmaya vardı. 

Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında devam eden sondaj çalışmalarını bir kez daha kınayan AB, Kıbrıs ile dayanışma içerisinde olduğunu vurguladı. Yapılan açıklamada, Türkiye'nin uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etmesi gerektiği hatırlatıldı.